Op weg naar een wereld zonder aids

Klopjacht op homo’s in Tanzania

Gouverneur Paul Makonda van de miljoenenstad Dar es Salaam in Tanzania heeft een speciaal team opdracht gegeven om homo's op te sporen en op te pakken. Vanaf volgende week gaan de arrestaties van start.

1 november 2018

Makonda heeft tegenover journalisten verklaard dat het team uit zeventien leden zal bestaan, met onder anderen politieagenten en mensen die in de media werken. Hij deed bij de bekendmaking tevens een oproep om namen van homo's aan hem door te geven.

Homo's illegaal

Homoseksualiteit is illegaal in Tanzania, met als gevolg dat velen hun seksuele voorkeur angstvallig verzwijgen. Als homo's betrapt worden, riskeren ze een lange celstraf. Tanzania staat bekend om het vijandige klimaat voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Vorig jaar dreigde de regering een lijst te publiceren met namen van mensen van wie vermoed werd dat ze homo zijn. De onderminister van Volksgezondheid verdedigde dat voornemen op twitter: "Heb je ooit een geit of vogel gezien die homo is? Homoseksualiteit is niet natuurlijk." 

Geen toegang tot hiv behandeling 

In 2016 schortte de regering hiv- en aids-behandelingen op die in veertig klinieken werden geboden. De reden was dat ze homoseksualiteit zouden promoten. De behandelingen aan LHBTI's en sekswerkers werden vervolgens naar overheidsklinieken verplaatst, waardoor toegang tot zorg en medicijnen heel moeilijk is geworden in de huidige situatie.

Landelijke zorg

Tanzania biedt op nationaal niveau wel ondersteuning en voorlichting aan mensen met hiv of groepen die kwetsbaar zijn voor hiv. In april 2017 vaardigde het ministerie voor gezondheid nationale richtlijnen uit voor hiv/aids gezondheidszorg. Sindsdien is gezondheidszorg beschikbaar in speciaal toegewezen klinieken die met deze richtlijnen werken.

Groeiend conservatisme

Het klimaat in Tanzania is veranderd tot de dreigende situatie die nu is ontstaan met de komst van de huidige president in 2015, John Pombe Makufuli. In de jaren daarvoor was er in Tanzania, ondanks de wetgeving, meer tolerantie.

In veel landen wordt de liefde bedreigd. Spreek je uit tegen dit onrecht, want alle liefdes verdienen bescherming. Teken daarom nu de Universele Verklaring van de Liefde.

teken nu

Stop aids. Uit liefde voor alle liefdes.

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie