Mensen met lage hoeveelheid hiv in het bloed lopen kans op falen therapie

Mensen met hiv bij wie het virus door medicijnen onderdrukt is tot een constant laag niveau, maar wel meetbaar blijft in het bloed, hebben een grotere kans dat de behandeling met hiv-remmers uiteindelijk faalt.

Dat is duidelijk geworden in een groot Zuid-Afrikaans onderzoek, waar het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft samengewerkt met Zuid-Afrikaanse onderzoekers van de universiteit van de Witwatersrand (Johannesburg, Gauteng), het Ndlovu Research Consortium (Groblersdal, Limpopo), en de National Health Laboratory Service (NHLS).

Ondetecteerbaar

De behandeling met hiv-remmers (ART- Antiretrovirale therapie), heeft als doel de hoeveelheid hiv-virusdeeltjes in het bloed (gemeten als de virale lading) zo te verlagen dat het onmeetbaar wordt met de standaard apparatuur. Een ondetecteerbare hoeveelheid hiv in je bloed zorgt dat je afweer zich weer versterkt en je in principe geen hiv kunt overdragen.
Indien de virale lading detecteerbaar wordt (meer dan 50 hiv-virus deeltjes per mmbloed) wordt in Nederland actie ondernomen om te kijken of er sprake is van therapiefalen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), stelt het criterium voor een therapiefalen veel hoger, op 1000 deeltjes/ml.  

WHO

De richtlijnen van de WHO worden in de meeste lage- en middeninkomenslanden gebruikt, zoals in Zuid-Afrika. Wat het lot is van mensen met hiv met een lage virale lading, tussen de 50 en 1000 deeltjes/ml, werd er onderzocht. Meer dan 70.000 mensen met hiv, die volgens WHO richtlijnen werden behandeld in 57 stedelijke en plattelands hiv-klinieken, werden onderzocht.

Verhoogd risico op falen

De onderzoekers toonden aan dat een kwart van deze mensen een of meerdere episoden doormaakt waarbij het hiv-virus constant laag is maar meetbaar blijft, dus nog steeds actief. In 21% van deze gevallen veranderde die situatie ook niet meer. Bovendien hadden deze mensen drie keer zoveel risico dat de standaard behandeling met hiv-remmers zijn werking verliest.

Volgens Aidsfonds is het onacceptabel dat criteria voor het slagen van een hiv-behandeling afhangt van de plek waar je geboren bent. De WHO richtlijnen moeten dringend aangepast worden, volgens de onderzoekers en Aidsfonds.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie