Politieke Sekswijzer

Politiek gaat óók over seksualiteit. Met de Politieke Sekswijzer kun je als kiezer bekijken welke politieke partij het beste past bij jouw mening over seksualiteit, anticonceptie en abortus, meisjesbesnijdenis en hiv/aidsbestrijding. Het is een initiatief van Aidsfonds, Rutgers, Amref Flying Doctors en WO=MEN. 

Seksueel geweld in Nederland, ongeplande zwangerschappen in ontwikkelingslanden en nieuwe brandhaarden van hiv-infecties, hebben met elkaar gemeen dat ze beïnvloed worden door politieke keuzes. Waar ook ter wereld, de politiek bepaalt de seksuele vrijheid van mannen en vrouwen.

Aidsfonds directeur Louise van Deth legt uit: “Moet er op elke school seksuele voorlichting worden gegeven, ook die met een religieuze inslag? Willen we de hiv-preventiepil voor iedereen die het nodig heeft zo snel mogelijk beschikbaar hebben? Moet Nederland meer geld uitgeven aan de bestrijding van meisjesbesnijdenis? Hoe treden we op in landen waar mensen met hiv of zij die risico lopen gediscrimineerd worden?

De politiek beslist over gelijke rechten voor mannen en vrouwen, over gelijke behandeling van iedereen. Het is de basis voor het maken van eigen keuzes rondom seksualiteit. En niet altijd en niet overal is dat zo vanzelfsprekend.”

Politieke Sekswijzer is een stemwijzer die door middel van stellingen laat zien hoe politieke partijen denken over deze issues rondom seksualiteit.

Klik hier en doe de Politieke Sekswijzer!

Verantwoording: Er zijn 12 politieke partijen benaderd voor antwoorden op de stellingen van de stemwijzer. DENK, PVV, Christenunie en SGP wilden deze antwoorden niet geven. De andere politieke partijen hebben hun antwoorden en hun eigen toelichtingen geschreven. De makers hebben deze gecontroleerd aan de hand van de verkiezingsprogramma’s.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie