PrEP vanuit het buitenland is geen taboe

“We weten dat het informele gebruik van PrEP, met pillen vanuit het buitenland, toeneemt in Nederland. Zolang PrEP, de pil die je beschermt tegen hiv, hier niet beschikbaar is, gaan mensen zelf op zoek, met de nodige risico’s. Aidsfonds dringt er daarom op aan om op een veilige en legale manier PrEP te verkrijgen en altijd met de nodige medische zorg en controles erbij.” Dat is de boodschap van Aidsfonds in homoclub Church in Amsterdam, tijdens een informatieve avond over de hiv-preventiepil PrEP.

Correct en veilig gebruik

Volgens Aidsfonds is PrEP een essentieel onderdeel van de preventiemogelijkheden tegen hiv. PrEP is onmisbaar voor een substantiële daling van het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland.

“Het is onacceptabel dat het nog steeds niet breed beschikbaar is in Nederland”, zegt Louise van Deth, directeur Aidsfonds. “Nederland loopt achter. Dat is onwenselijk in de strijd tegen hiv. Het is vooral zorgwekkend, omdat mensen nodeloos een hiv-infectie oplopen. Ik begrijp het volkomen dat men dus zelf op zoek gaat naar PrEP in het buitenland. Aidsfonds ondersteunt die informele PrEP gebruikers met zo veel mogelijk informatie over correct en veilig gebruik van de pil.”

Zelf invoeren

Het is toegestaan zelf een voorschrift voor PrEP bij een buitenlandse arts op te halen en de pillen dan mee te nemen naar Nederland. Volgens Aidsfonds mag je medicijnen van buiten de EU invoeren. Tot 300 pillen beschouwt de douane als bestemd voor eigen gebruik en is toegestaan. Bij een hoger aantal pillen zal de douane eerst onderzoeken of het al dan niet voor eigen gebruik is. De pillen moeten wel herkenbaar als medicijn zijn verpakt. Pillen online bestellen, waarmee je zelf aan de slag gaat, is risicovol en niet toegestaan, de kans op inbeslagname is groot.

Testen

Het is van groot belang dat je je vooraf laat testen op hiv, want alleen mensen zonder infectie kunnen aan de PrEP. Deze pil is een hiv-remmer en wordt óók gebruikt als één van de medicijnen ter behandeling van een  hiv-infectie.  Resistentie van het hiv-virus ligt op de loer als het middel niet correct wordt ingenomen.

Zodra je PrEP uit het buitenland slikt, blijven testen op hiv en andere soa’s en controle van de nierfunctie elke drie maanden nodig, maak hierover een afspraak met je eigen huisarts.

PrEP in Nederland

PrEP, een pil die je dagelijks slikt of incidenteel rond de momenten van seks, is een officieel erkend effectief middel. Het wordt in Amerika al verstrekt sinds 2012. Zuid Afrika deelt het gratis uit. In Frankrijk en in Noorwegen wordt deze pil intussen volledig vergoed. In Nederland is PrEP alleen beschikbaar voor een beperkte groep van 376 mannen, die deelnemen aan het Amsterdamse onderzoek, dat afloopt in 2018. 

Aidsfonds dringt er al lang op aan en blijft dat doen bij de minister van volksgezondheid om PrEP te vergoeden voor die mensen die risico op hiv lopen.  

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie