Smartwatch helpt bij slikken hiv-medicijnen

Kan een horloge je helpen bij het correct innemen van je hiv-medicijnen? Dat onderzoekt het AMC de komende 12 maanden bij 30 tieners. Als dit leidt tot een trouwere inname van de medicijnen, dan wordt deze methode mogelijk ook toegepast bij jongeren met andere chronische aandoeningen.



De jongeren met hiv, die aan dit onderzoek deelnemen, krijgen een smartwatch die in verbinding staat met één of meerdere mobiele telefoons. De deelnemers kiezen zelf een aantal mensen uit hun omgeving die met hun mobiele telefoon in verbinding met het horloge staan. Wanneer de deelnemer een pil moet innemen geeft het horloge een trilsignaal. Hierop kan  de deelnemer met een druk op een van drie knoppen reageren: dat hij of zij de pil heeft genomen, nog even wacht met innemen of de pil niet neemt. Als de pil niet wordt ingenomen kan een ouder of vriend, die in contact staat met het horloge, ook een seintje geven: “Joh, je moet je pil nog slikken.”

“Je geeft kinderen zo op een leuke manier meer autonomie over het slikken van medicijnen. En wij als artsen krijgen beter inzicht in het slikgedrag van de patiënt”, zegt kinderarts Dasja Pajkrt van het AMC. Ook krijgen de artsen een melding als de therapietrouw onder een bepaald percentage daalt.

Therapietrouw is belangrijk bij veel aandoeningen, zeker bij hiv. Als de pillen niet regelmatig worden geslikt, bestaat de kans dat het virus in het lichaam resistent wordt tegen de medicijnen. Bij kinderen is die trouw moeilijk, vooral in de periode dat ze zelfstandigheid ontwikkelen. Eerst staan ouders ze bij, maar later moeten ze het zelf doen. Veel jongeren verzetten zich in die leeftijd tegen alles en iedereen, en soms ook tegen het slikken van pillen. Het Aids Fonds financiert dit onderzoek samen met Health Holland van het ministerie van Economische Zaken, omdat therapietrouw belangrijk is om hiv te onderdrukken en te bestrijden. Het is bewezen dat mensen die hun hiv-medicatie consequent slikken het virus niet kunnen doorgeven.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie