Stijgt of daalt het aantal nieuwe hiv-infecties in Rusland?

Vanmorgen verscheen in 'NRC checkt' een artikel waarin de redactie nagaat of het aantal nieuwe hiv-infecties in Rusland stijgt of daalt. De journalist focust daarin op de wijze waarop het aantal mensen met hiv in Rusland bijgehouden wordt. De Russische overheid rekent namelijk alleen mensen mee die onder medische controle staan. Aidsfonds kijkt net als Vadim Pokrovski, directeur van het federale hiv-centrum in Moskou, naar de grote groepen mensen in het land die geen toegang hebben tot zorg en preventie. Veel mensen in Rusland weten niet dat ze hiv hebben en krijgen ook niet de behandeling die ze nodig hebben. Dat is zorgwekkend. Schattingen van het totaal aantal nieuwe hiv-infecties wijzen, als je het zo bekijkt, al jaren op een toename.

Wij vinden dat de Russische overheid verantwoordelijkheid moet nemen voor toegang tot behandeling voor iedereen. Het verzamelen van betrouwbare data, waarbij de privacy van mensen met hiv in acht wordt genomen, is daarvoor een belangrijke stap.

Lees het volledige NRC checkt artikel en vel je eigen oordeel.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie