Op weg naar een wereld zonder aids

Project: Hiv bij migranten in Nederland

Aidsfonds richt zich in Nederland vooral op groepen die kwetsbaar zijn voor hiv en aids. Zoals migranten. Want bij veel migranten in Nederland bestaan nog flink wat taboes op seksualiteit. Bovendien heerst er veel onwetendheid over hiv en aids.                                          

Laat in zorg

Mensen uit etnische minderheidsbevolkingsgroepen laten zich over het algemeen later testen. Daardoor komen ze laat in behandeling. Ook zijn ze minder therapietrouw. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een migranten-achtergrond hun hiv-medicijnen beter slikken wanneer ze ondersteund worden door 'peers'. Peers zijn mensen die precies weten waar het om gaat: omdat ze zelf hiv hebben, of omdat ze de (migranten)gemeenschap van binnenuit kennen. Een soort maatje. Al eerder begeleidden we religieuze leiders en kleinschalige organisaties uit de migrantenwereld bij het opzetten van preventieprogramma's voor hiv en andere soa's. Dat was heel succesvol; het sloot precies aan bij de cultuur en de behoeftes van de migranten.

Aanbod hiv-test verbeteren

In dit project krijgen migranten met hiv in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam ondersteuning van getrainde peers. Daarnaast wordt er gefocust op een groep migranten, de Surinaamse Nederlanders, waar hiv relatief vaak voorkomt. Bij hen wordt onderzocht waarom ze zich niet eerder laten testen. De uitkomsten worden gebruikt om het testaanbod te verbeteren.

Accepteren hiv-status

De peers gaan eraan bijdragen dat er binnen de migrantengemeenschap actiever op hiv wordt getest. De peers zullen ook migranten die net gehoord hebben dat ze hiv-geïnfecteerd zijn, helpen met het accepteren van hun status. Ook kunnen de peers via zelfhulpgroepen de positie van migranten met hiv versterken. Uiteindelijk doel is dat de toegang tot hiv-zorg en therapietrouw zal verbeteren.

 

Looptijd & budget

Project: ADHERO
Startdatum: 1-1-2016
Einddatum: 30-6-2018
Aidsfonds bijdrage: € 350.000
Mogelijk gemaakt door: Onze donateurs.

Meer weten?
Stel je vragen over dit project aan onze collega Ronald. rberends@aidsfonds.nl

*Het huidige consortium bestaat uit: Hiv Vereniging Nederland, Soa Aids Nederland, Stichting ShivA, Stichting Mara, AMC / AIGHD, Erasmus MC, GGD Amsterdam, GGD Rotterdam Rijnmond
Sekshag.

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie