Project: Publiekscampagnes en lobbyen bij de politiek

Met campagnes maken we het Nederlandse publiek duidelijk dat hiv en aids nog aan de orde van de dag zijn: vorig jaar overleden bijna 1 miljoen mensen aan aids! Natuurlijk mag ook de politiek de hiv- en aidsproblematiek niet vergeten. Met lobby zorgen we ervoor dat ook de politiek zich blijft inzetten om de aidsepidemie voor eens en altijd te stoppen.                                                                             

Campagnes

Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders hiv en aids niet als een urgent wereldprobleem zien. In Nederland neemt het aantal nieuwe hiv-infecties immers af. Bovendien zijn er, in tegenstelling tot de jaren 90, medicijnen waardoor hiv geen doodvonnis meer hoéft te zijn. Toch neemt vandaag de dag het aantal nieuwe hiv-infecties in sommige landen juist toe. Bovendien krijgt ruim 40% van de 36,9 miljoen mensen met hiv niet de medicijnen die zij nodig hebben.

Geen Medicijnen is Doodzonde

Dat miljoenen kinderen en volwassenen wereldwijd geen toegang hebben tot levensreddende hiv-medicatie, leidde vorig jaar mede tot bijna 1 miljoen doden. Dat vinden wij onacceptabel, en zo velen met ons. Tijdens de campagne Geen Medicijnen is Doodzonde tekenden 13.702 mensen onze petitie. 

Met deze petitie vroegen wij de wereldleiders die tijdens de VN-top bijeen kwamen, om levensreddende medicijnen voor iedereen met hiv, waar ook ter wereld, beschikbaar te maken. De petitie werd overhandigd aan Minister Ploumen van Buitenlandse handel & Ontwikkelingssamenwerking, die Nederland tijdens de VN-top vertegenwoordigde.


Stop aids. Uit liefde voor alle liefdes

De huidige campagne heeft als slogan: Stop aids. Uit liefde voor alle liefdes. De bijbehorende petities kregen veel aandacht. 

  • 10.5000 Nederlanders tekenden onze petitie om aandacht te vragen voor de alarmerende aidsepidemie in Rusland.
  • We riepen Nederland op om alle liefdes te beschermen tegen hiv en aids. Onze universele verklaring van de liefde werd meer dan 20.000 keer ondertekend.

 

Lobby

Het werk van lobbyisten vindt vaak op de achtergrond plaats, maar is letterlijk van levensbelang. Dankzij het werk van lobbyisten (waaronder die van Aidsfonds) is sinds 2000 de prijs van oudere hiv-remmers gezakt van zo'n 10.000 euro per persoon per jaar naar circa 65 euro nu. Helaas zijn de nieuwere hiv-remmers in veel landen nog steeds onbetaalbaar.

Tijdens de publiekscampagne Geen Medicijnen is Doodzonde zetten onze lobbyisten zich in om ervoor te zorgen dat politieke leiders zich inspannen om medicijnen voor iedereen met hiv beschikbaar te maken. Tijdens de VN-top in New York ondertekenden 193 landen een verklaring waarin staat dat zij de komende jaren:

  • meer aandacht hebben voor mensenrechten;
  • de budgetten voor aidsbestrijding op niveau houden;
  • concrete doelen voor zorg en preventie en toegang tot medicijnen stellen;
  • en zich richten op hard geraakte groepen zoals jonge vrouwen en meisjes in Sub Sahara Afrika.

Dit soort verklaringen zijn van groot belang voor de aidsbestrijding. Als de doelstellingen gemeenschappelijk gesteld worden, houden landen zich beter aan de gemaakte afspraken en gaan meer gericht te werk in de aids-bestrijding. Bovendien kunnen landen die de verklaring hebben getekend, maar zich er niet aan houden, hierop worden aangesproken.

PrEP

Ook onze lobby voor vergoeding van de hiv-preventiepil PrEP zette zoden aan de dijk. Onze boodschap: het is onverantwoord langer te wachten met de vergoeding van PrEP! Zorgprofessionals gingen om, gebruikers enthousiast, de prijs ging drastisch naar beneden en de politiek volgde uiteindelijk ons advies. Zo zijn we weer een stap dichter bij nul nieuwe hiv-infecties in Nederland! 

 

Meer weten?
Stel je vragen over deze activiteiten aan onze collega Marieke (campagnes) mvanderheijden@aidsfonds.nl of Bert (lobby) bherberigs@aidsfonds.nl 

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie