Vechten voor merkloze hiv-medicijnen

Wereldwijd kan meer dan de helft van de mensen met hiv het vergeten om levensreddende medicatie te krijgen. Hoe dat komt? Onder andere door patentregels. Die staan het in veel landen niet toe dat er betaalbare, merkloze hiv-remmers op de markt komen.

Ook in Zuidoost-Azië is het probleem enorm groot. Slecht 1 op de 3 mensen met hiv worden behandeld met levensreddende medicijnen. Om dit te veranderen steunen we een anti-patent-project in Myanmar, Bangladesh en Vietnam.

Patent op hiv-medicatie

Wereldwijd is er voldoende kennis om de hiv-epidemie een halt toe te roepen. Maar door onder andere het 'intellectuele eigendom' komt het einde van aids maar niet in zicht. Farmaceuten behouden in veel landen patenten op hiv-medicijnen, waardoor die onnodig duur zijn.

Patenten geven farmaceutische bedrijven de rechten om hun merkproducten voor lange tijd exclusief op de markt te brengen onder een zelf gestelde prijs. Niet 'zo veel mogelijk mensen behandelen', maar 'zo veel mogelijk winst behalen' bepaalt de prijs.

Myanmar: 
220.000 mensen met hiv
66% op medicatie

Bangladesh: 
13.000 mensen met hiv
19% op medicatie

Vietnam: 
250.000 mensen met hiv
50% op medicatie
Meer cijfers over hiv en aids→

Aidsepidemie als medische noodsituatie

Internationaal is afgesproken dat een medische noodsituatie een goede reden is om de productie of invoer van merkloze medicijnen toch toe te staan. Ook als er patenten van kracht zijn die dat eigenlijk verbieden. De aidsepidemie is zo'n noodsituatie. Maar toch maken niet alle overheden gebruik van deze mogelijkheid. Strenge patentregels blijven bestaan doordat er een sterke lobby is van de farmaceutische industrie. Of doordat parlementsleden niet precies weten hoe ernstig de gevolgen zijn voor mensen met hiv.

"Als we geen medicijnen meer kunnen krijgen en het zelf moeten betalen, zou een van ons zeker overlijden."

- Mya, uit Myanmar

Lees haar verhaal

Actie voor medicijnen

Aidsfonds wil dat deze situatie verandert! Hiv-remmers moeten ook in de toekomst beschikbaar blijven voor iedereen met hiv. Daarom steunen we het project van APN+, een netwerk van lotgenotenorganisaties van mensen met hiv in Zuidoost-Azië. Het doel van dit project: de stem van mensen met hiv in het patentendebat te laten horen en te zorgen voor betere wetgeving en overheidsbeleid.

Verschillende organisaties worden getraind, zodat zij zelfstandig actie kunnen voeren. En zo in hun land kunnen lobbyen voor patentregels die de beschikbaarheid van hiv-remmers verbeteren.

Elk land een eigen aanpak

De situatie verschilt per land. De aanpak is dus ook per land anders.  Myanmar mag bijvoorbeeld als 'ontwikkelingsland' zonder verdere regelgeving merkloze medicijnen verstrekken. Daar is het doel van de acties ervoor te zorgen dat het land gebruik blijft maken van deze uitzonderingspositie. Officieel mag dat tot 2021, maar de druk vanuit andere landen om al eerder aan de patentregels te voldoen is groot. 
In Vietnam worden verschillende patenten aangevochten om te zorgen dat merkloze tweede- en derdelijns hiv-remmers beschikbaar blijven. Daarnaast is de organisatie daar nauw betrokken bij de onderhandelingen over een handelsverdrag tussen Vietnam en de EU, om ervoor te zorgen dat in het verdrag geen bepalingen worden opgenomen die de toegang tot merkloze medicijnen beperkt.

Looptijd & budget

Project: anti-patent-project in Myanmar,  Bangladesh en Vietnam
Startdatum: 1-5-2018
Einddatum: 1-5-2021
Aidsfonds bijdrage: € 250.000

Met jouw steun kunnen we ervoor zorgen dat patenten worden aangevochten zodat iedereen met hiv levensreddende medicijnen kan krijgen.

Help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie