Op weg naar een wereld zonder aids

Project: Waarom werken hiv-remmers soms onvoldoende?

Als je de huidige behandeling met hiv-remmers vergelijkt met eerdere therapieën, dan zijn we er enorm op vooruit gegaan. Toch werkt de medicatie niet altijd optimaal. Met steun van Aidsfonds zoeken wetenschappers uit waarom.

Te weinig afweercellen

De bedoeling van hiv-medicatie (ART) is dat de hoeveelheid virus in het bloed daalt en de hoeveelheid afweercellen tot een normaal niveau stijgt. Bij een kwart van de mensen die deze behandeling volgt, gebeurt dat laatste niet. Aleksander Pasternak van het AMC wil weten waarom dat het geval is. Samen met zijn team heeft hij een groot onderzoek opgezet, waarbij twee groepen onder de loep worden genomen. De ene groep bestaat uit mensen met hiv die wel goed reageren op de hiv-remmers. De tweede groep bestaat ook uit mensen met hiv, maar bij hen herstelt het immuunsysteem zich niet goed. Dat brengt grote risico's met zich mee: deze mensen lopen kans om aids te ontwikkelen, maar kunnen ook andere ernstige ziektes krijgen.

Een behandeling op maat

Middels dit onderzoek wil Pasternak erachter komen of er specifieke afwijkingen zijn in het immuunsysteem van mensen die niet voldoende op de hiv-remmers reageren. Als dat inderdaad lukt, hopen medici in de toekomst te kunnen voorspellen bij wie de behandeling aanslaat en bij wie niet. Een volgende belangrijke stap is dan een behandeling 'op maat' voor iedereen met hiv, die precies aansluit bij de eigenschappen van zijn of haar immuunsysteem.

Looptijd & budget

Project: Het waarom van falende hiv-remmers
Startdatum: 1-3-2013
Einddatum: 31-7-2018
Bijdrage Aidsfonds: € 250.000
Mogelijk gemaakt door: Onze donateurs

Meer weten?
Stel je vragen over dit project aan onze collega Marein. mdejong@aidsfonds.nl

 

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie