Freek Bartels

De acteur en zanger is sinds 2015 ambassadeur van Aidsfonds. Hij wil jongeren bewust maken van de urgentie van het aids/hiv-probleem: “De vrijheid en gezondheidszorg die we hier hebben, is in veel landen totaal onbekend.”

“Dankzij een reis naar een Aidsfonds-project in Kenia kon ik met eigen ogen zien hoeveel zin ons werk heeft. Door deze reis is de hiv-epidemie voor mij tastbaar geworden. Als je in de ogen van sommige mensen kijkt, denk je: die hebben onze steun nodig, punt.”

Hiv-test

“Samen met onze donateurs maken we écht het verschil. Het is prachtig om te zien dat wij, mensen uit een heel klein landje aan de andere kant van de wereld, in Kenia iets kunnen doen waardoor kwetsbare mensen sterker worden. Dat ze nu een hiv-test kunnen doen bijvoorbeeld of levensreddende medicatie krijgen, waar dat voorheen onmogelijk was.”

Strafbaar

“Ik ontdekte dat er veel overeenkomsten zijn tussen de mannen daar in Kenia en mij. Tot ze vertelden dat ze niet naar een arts durven voor een hiv-test, omdat homoseksualiteit daar strafbaar is. Toen realiseerde ik me: waar je wieg staat, bepaalt voor het grootste deel je leven. Het is goed is om te beseffen dat niet iedereen de vrijheid en gezondheidszorg kent die wij hier hebben. Dat veel mensen heel ziek zijn door een hiv-infectie is helaas een gegeven. Het heeft dan ook geen zin om in dikke tranen uit te barsten. De vraag is hoe we het kunnen oplossen? Maar ik geef toe: ik heb in Kenia wel een paar nachten slecht geslapen.”

Voorkom dat kinderen zonder hun ouders opgroeien door de gevolgen van aids. Stop aids uit liefde voor alle liefdes.

 

help mee 

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie