Hoe kankeronderzoek de zoektocht naar hiv-genezing helpt

Vorig jaar zag ik Timothy Brown op een bijeenkomst hier in Nederland. Het was tien jaar geleden dat Brown genezen was van hiv en dat was een feestje waard. Zijn situatie is uitzonderlijk. Hij had naast hiv ook leukemie.

20 september 2018

Hij genas van beide ziektes dankzij een zeer riskante stamceltransplantatie en werd daardoor het levende bewijs dat hiv-genezing mogelijk is. Maar in Browns toespraak hoorde ik ook droefheid. Hij zei: “It’s lonely out here! I want others to be cured too.”

Grote stappen in de wetenschap

Na tien jaar is Brown nog steeds de enige mens ter wereld die genezen is van hiv. Toch heeft de wetenschap zeker niet stil gezeten. Wat momenteel mijn aandacht heeft, is de verbinding tussen kanker- en hiv-onderzoek. Op het eerste gezicht misschien niet logisch, maar er zijn zeker een aantal overeenkomsten. Bij beide is het een zoektocht naar de ‘zieke’ cellen in het lichaam. Hoe zien ze eruit en waar zitten ze? En in beide gevallen is ons eigen afweersysteem niet in staat om de zieke cellen zelf op te ruimen. Zowel bij kanker- als hiv-onderzoek zijn er interessante ideeën over hoe dat aangepakt kan worden. Ik denk dat we door de kennis van deze twee velden bij elkaar te brengen, weleens grote stappen kunnen gaan maken!

37 miljoen mensen met hiv

Onderzoekers en behandelaren zijn van nature voorzichtig. Ze willen (terecht) geen valse hoop geven met betrekking tot het genezen van hiv. Maar ik zie dat er vooruitgang wordt geboekt. Experts verwachten dat een uiteindelijke genezingstherapie zal bestaan uit een combinatie van methoden. Net zoals de huidige hiv-behandeling bestaat uit drie medicijnen.

Welke combinatie dat zal worden, weten we nog niet. Maar ik proef overal hoop, geloof en wilskracht om hiv te genezen. 37 miljoen mensen wereldwijd wachten op de dag dat Timothy Brown niet langer alleen is. Mede dankzij de steun van donateurs komt die dag stapje voor stapje dichterbij!

Marein de Jong, adviseur wetenschappelijk onderzoek bij Aidsfonds

 

Naschrift redactie: 
Sinds Marein Timothy zag, zijn er nog twee mensen op dezelfde manier genezen. Helaas is Timothy in september 2020 overleden aan bloedkanker. De hiv is nooit teruggekeerd. Lees meer. 

Help mee de droom waar te maken

Aidsfonds zoekt mensen die het Hiv Genezing Fonds 5 jaar willen steunen met een bijdrage van minimaal € 250 per jaar. Je blijft dan up to date over de voortgang van genezing en ontvangt 1 keer per jaar een uitnodiging voor een bijeenkomst met een onderzoeker. Steunen kan op de volgende manieren:

Ik ben al donateur van Aidsfonds

Graag investeer ik in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. een extra machtiging afsluiten naast mijn lopende machtiging →
  2. mijn bestaande machtiging omzetten →
  3. schenken met belastingvoordeel →
  4. meer weten over het Hiv Genezing Fonds? Neem contact op met Aidsfonds-medewerker Monique Montenarie, via mmontenarie@aidsfonds.nl

Ik ben nog geen donateur van Aidsfonds

Ik wil donateur van Aidsfonds worden en investeren in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. steunen door middel van een maandelijkse of jaarlijkse machtiging →
  2. schenken met belastingvoordeel →
  3. meer weten over het Hiv Genezing Fonds? Neem contact op met Aidsfonds-medewerker Monique Montenarie, via mmontenarie@aidsfonds.nl
Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie