Wereldleiders beloven meer hulp voor kinderen met hiv

Kinderen moeten meer prioriteit krijgen in de strijd tegen aids. Hier heeft Aidsfonds zich tijdens de internationale aids-top van de Verenigde Naties deze maand hard voor gemaakt. En met succes, 189 landen ondertekenden de declaratie waarin o.a. afspraken zijn gemaakt om kinderen beter te beschermen tegen hiv en aids. 

Tijdens de VN-top over aids die onlangs plaatsvond, hebben wereldleiders belangrijke afspraken gemaakt om aids te stoppen. Aidsfonds was onderdeel van de Nederlandse delegatie die werd geleid door minister Kaag.

Wij vinden dat kinderen meer aandacht nodig hebben in de aanpak van de epidemie. Bijna de helft van de 1,8 miljoen kinderen krijgt geen medicijnen. Terwijl met een dagelijkse pil voorkomen kan worden dat kinderen met hiv overlijden aan de gevolgen van aids. Bovendien komen er jaarlijks nog te veel kinderen met hiv bij. Zwangere vrouwen die niet weten dat ze hiv hebben en geven hierdoor zonder het te weten hiv doorgeven aan hun baby. Door samen te werken met lokale gemeenschappen  zorgen we voor voorlichting, toegang tot hiv-testen en goede hiv zorg.


Ambitieuze doelen

Tijdens de VN-top hebben 189 landen een declaratie ondertekend waar afspraken zijn gemaakt om een einde te maken aan aids. In de declaratie staat een aantal ambitieuze doelen over kinderen. Een van die doelen is dat over vijf jaar 95% alle mensen met hiv, dus ook kinderen en zwangere vrouwen, toegang hebben tot medicatie. Ook is afgesproken dat landen zich inzetten om gezondheidswerkers te trainen om voorlichting te geven over hiv en aids, en kinderen en zwangere vrouwen te testen en te zorgen dat ze op behandeling gaan.


Het belang van onze aanpak

Deze afspraken onderstrepen het belang van de kinderprojecten van Aidsfonds. Hierbij worden lokale mensen opgeleid tot gezondheidswerkers die in afgelegen gebieden op zoek gaan naar kinderen en zwangere vrouwen met hiv. Gezondheidswerkers zorgen dat zij worden en getest en indien nodig hiv-medicijnen en zorg krijgen. Nadat het succes van onze kinderaanpak in Oeganda werd bewezen, is deze aanpak nu ook uitgerold naar Kenia, Zimbabwe, Mozambique, Nigeria en Zuid-Afrika. Het doel is dat op den duur overheden zelf de projecten kunnen overnemen en uitbreiden. De afspraken uit de declaratie zijn belangrijk om de projecten op lange termijn te laten slagen en daarmee tienduizenden kinderen met hiv kans te geven op een gezonde toekomst.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie