Aids in Amsterdam 1981-1996

Angst, verdriet, maar ook liefde en de wil om te leven is te zien op de foto’s in het Stadsarchief Amsterdam. Vandaag werd de fototentoonstelling over een periode waarin aids om zich heen sloeg geopend.

5 juli 2018

“Aidsverspreiding wordt ramp van ongekend formaat” is te lezen in een van de krantenkoppen uit die tijd. Het is een voorspelling die waar bleek te zijn en die vandaag de dag nog steeds, wereldwijd, stand houdt. Aids eiste in 2016 nog 1 miljoen levens.

De eerste foto’s die het Stadsarchief al online laat zien roepen veel herinneringen op. Dit wordt een indrukwekkende tentoonstelling.

Het is belangrijk om bij deze donkere periode stil te blijven staan. Zeker omdat er op dit moment in een aantal regio’s in de wereld opnieuw sprake is van een snel groeiende hiv-epidemie. Denk aan Rusland waar 80 mensen per dag overlijden aan de gevolgen van aids.

De tentoonstelling wordt vanavond geopend door wethouder diversiteit Rutger Groot Wassink. Vanaf vrijdag 6 juli tot en met 2 september zijn de foto's gratis in de Centrale Hal van het Stadsarchief Amsterdam te bezichtigen.

(Foto in header: Han Singels)

Wil jij weten wat er deze maand tijdens AIDS 2018 nog meer in Amsterdam te doen is? Kijk op onze AIDS 2018 pagina.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie