Curaçao krijgt eigen jongerenwebsite seksuele gezondheid

Curaçao krijgt een eigen jongerenwebsite voor seksuele gezondheid. Jongeren moeten er vanaf 2025 terecht kunnen voor al hun vragen over relaties, seks en gezondheid. Voor het eerst ook in het Papiamentu!

3 september 2024

Cur-Love-Care, zoals het nieuwe platform gaat heten, vult een belangrijk gat op in de seksuele gezondheidszorg op het eiland. “Te vaak worden jongeren doorverwezen naar Nederlandse of Amerikaanse websites voor informatie. Cur-Love-Care is de eerste seksuele gezondheidswebsite, gemaakt door en voor jongeren, beschikbaar in het Papiamentu. Dat is een grote stap!” zegt Marhainska Sakoetoe van Salu pa Tur, een van de partners.

 

Verbinding met de doelgroep

Vandaag werd de samenwerking aangekondigd. De meer dan 10 samenwerkende organisaties houden zich allemaal bezig met (seksuele) gezondheid, soms voor een specifieke doelgroep. Zo richt Salu pa Tur zich op vluchtelingen, en Curaçao Pride is er voor de lhbt+ gemeenschap. Ook bijvoorbeeld de GGD van Curaçao werkt mee. Alle partners brengen zo belangrijke inzichten en verbinding met de doelgroep mee.

De website wordt samen met de doelgroep, de jongeren zelf, gemaakt. Zij weten precies welke informatie ze nodig hebben en waar en in welke vorm ze die het liefst krijgen.

 

Positieve insteek

Die manier van een website ontwikkelen is niet nieuw: de aanpak is gebaseerd op het succesverhaal van Sense.info, het Nederlandse jongerenmerk voor seksuele gezondheid. De sleutel daarbij is die co-creatie met jongeren én de positieve insteek.

“Veel van de communicatie over seksuele gezondheid was voorheen gericht op bang maken voor seks,” zegt collega Thirza Stewart, die vanuit Aidsfonds is aangesloten bij het project. “Maar we weten dat een positieve benadering beter werkt en jongeren beter voorbereidt op seks. Bovendien pakken de partners het veel breder aan: het gaat ook over relaties, weerbaarheid en je lichaam leren kennen.”

 

Internationaal succes

Met dezelfde aanpak hebben we met lokale partners ook jongerenplatforms in Zuid-Afrika, Kenia, Mozambique en Indonesië ontwikkeld. Zo kunnen jongeren laagdrempelig betrouwbare informatie en steun vinden. En niet alleen online: maar de platforms verwijzen ook door naar de beste plek voor hulp in je buurt.  

Het platform is mogelijk mede dankzij de donateurs van Aidsfonds. We zetten ons in om ook de partners op Curaçao, Aruba en Bonaire met elkaar te verbinden zodat een nog breder publiek kan worden bereikt.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie