Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie
13 juli 2017

Gemeente Amsterdam overweegt ondersteuning informeel PrEP-gebruik

Ruim 8 op de 1000 inwoners van Amsterdam is hiv-positief is. 44% van de mensen met hiv komt uit de 3 grote steden. De Amsterdamse gemeenteraad overweegt vandaag informeel PrEP-gebruik te begeleiden.

Aidsfonds steunt het initiatief van de Amsterdamse gemeenteraadsleden Roosma (GroenLinks) en Vroege (D66), om een tweejarig programma bij de GGD te financieren, dat medische controle biedt aan informele PrEP-gebruikers.  

"Dit initiatiefvoorstel laat zien dat Amsterdam verantwoordelijkheid neemt en blijft nemen. De stad maakt zich koploper door in deze tijd, waarin de hiv-preventiepil PrEP niet officieel beschikbaar en betaalbaar is, ervoor te zorgen dat PrEP-gebruikers toch de zorg krijgen die ze nodig hebben", verklaart Aidsfonds-Soa Aids Nederland vandaag voor de zorgcommissie van de Amsterdamse gemeenteraad. 

Amsterdam

Amsterdam is de Nederlandse gemeente met de meeste hiv-infecties, ruim 8 op de 1000 inwoners is hiv-positief. Amsterdam is ook de stad dat zich ten doel heeft gesteld om een einde te maken aan die hiv-epidemie. Het heeft zich aangesloten bij het Fast-Track Cities Initiative van UNAIDS. Het streeft naar nul nieuwe hiv-infecties met het H-TEAM, een samenwerking tussen onder andere de GGD Amsterdam, Soa Aids Nederland en AMC. Onderdeel hiervan is de AmPrEP studie, de studie die ruim 300 mannen met een verhoogd risico op hiv toegang geeft tot de hiv-preventiepil PrEP.

Informele PrEP

Voor alle anderen met een verhoogd risico op hiv, is PrEP in Nederland onbetaalbaar. De Nederlandse minister verzuimt PrEP te vergoeden en daarmee het aantal hiv-infecties in Nederland drastisch omlaag te brengen.

In het buitenland, in Azië en Afrika, zijn generieke PrEP-pillen beschikbaar. Die zijn goedkoper en net zo effectief.  Het aantal mensen dat op deze manier informeel PrEP gebruikt, is de laatste tijd toegenomen. Zonder de noodzakelijke medische begeleiding is dat erg risicovol. Bij onjuist gebruik, terwijl iemand al hiv-positief is bijvoorbeeld, kan het hiv-virus zich aanpassen en resistent worden.

De Amsterdamse raadsleden van GroenLinks en D66 en Aidsfonds-Soa Aids Nederland willen dat voorkomen. Met het initiatiefvoorstel maakt Amsterdam van de hiv-bestrijding opnieuw een prioriteit. Aidsfonds-Soa Aids Nederland roept de raad op dit voorstel breed te steunen.

20 juli 2017

VN: “Wereldwijde daling nieuwe hiv-infecties loopt achter”

Bijna de helft van de jongeren met hiv in de wereld weet niet dat ze het virus heeft. Wereldwijd blijft de behandeling van kinderen met hiv achter, slechts 43% van hen krijgt medicijnen. We zien dat het aantal nieuwe hiv-infecties te langzaam afneemt. Dat maakt UNAIDS vandaag bekend in een nieuw rapport. Lees meer

18 juli 2017

Onderzoek: Verschillen in afweersystemen van mensen met hiv?

Het Radboudumc in Nijmegen gaat onderzoek doen naar de variaties in de afweersystemen van mensen met hiv. Meer inzicht in deze verschillen kan helpen bij het vinden van een nieuwe hiv-behandeling of –genezing. Lees meer