Gemeente Amsterdam overweegt ondersteuning informeel PrEP-gebruik

Ruim 8 op de 1000 inwoners van Amsterdam is hiv-positief is. 44% van de mensen met hiv komt uit de 3 grote steden. De Amsterdamse gemeenteraad overweegt vandaag informeel PrEP-gebruik te begeleiden.

Aidsfonds steunt het initiatief van de Amsterdamse gemeenteraadsleden Roosma (GroenLinks) en Vroege (D66), om een tweejarig programma bij de GGD te financieren, dat medische controle biedt aan informele PrEP-gebruikers.  

"Dit initiatiefvoorstel laat zien dat Amsterdam verantwoordelijkheid neemt en blijft nemen. De stad maakt zich koploper door in deze tijd, waarin de hiv-preventiepil PrEP niet officieel beschikbaar en betaalbaar is, ervoor te zorgen dat PrEP-gebruikers toch de zorg krijgen die ze nodig hebben", verklaart Aidsfonds-Soa Aids Nederland vandaag voor de zorgcommissie van de Amsterdamse gemeenteraad. 

Amsterdam

Amsterdam is de Nederlandse gemeente met de meeste hiv-infecties, ruim 8 op de 1000 inwoners is hiv-positief. Amsterdam is ook de stad dat zich ten doel heeft gesteld om een einde te maken aan die hiv-epidemie. Het heeft zich aangesloten bij het Fast-Track Cities Initiative van UNAIDS. Het streeft naar nul nieuwe hiv-infecties met het H-TEAM, een samenwerking tussen onder andere de GGD Amsterdam, Soa Aids Nederland en AMC. Onderdeel hiervan is de AmPrEP studie, de studie die ruim 300 mannen met een verhoogd risico op hiv toegang geeft tot de hiv-preventiepil PrEP.

Informele PrEP

Voor alle anderen met een verhoogd risico op hiv, is PrEP in Nederland onbetaalbaar. De Nederlandse minister verzuimt PrEP te vergoeden en daarmee het aantal hiv-infecties in Nederland drastisch omlaag te brengen.

In het buitenland, in Azië en Afrika, zijn generieke PrEP-pillen beschikbaar. Die zijn goedkoper en net zo effectief.  Het aantal mensen dat op deze manier informeel PrEP gebruikt, is de laatste tijd toegenomen. Zonder de noodzakelijke medische begeleiding is dat erg risicovol. Bij onjuist gebruik, terwijl iemand al hiv-positief is bijvoorbeeld, kan het hiv-virus zich aanpassen en resistent worden.

De Amsterdamse raadsleden van GroenLinks en D66 en Aidsfonds-Soa Aids Nederland willen dat voorkomen. Met het initiatiefvoorstel maakt Amsterdam van de hiv-bestrijding opnieuw een prioriteit. Aidsfonds-Soa Aids Nederland roept de raad op dit voorstel breed te steunen.

UPDATE: De Amsterdamse gemeenteraad heeft ingestemd met het initiatiefvoorstel van D66 en GroenLinks om informele PrEP-gebruikers te begeleiden. Hiervoor trekt de gemeente 375.000 euro uit. 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie