Hiv-preventiepil PrEP voorlopig niet vergoed

De Tweede Kamer heeft gisteren het voorstel om in 2017 subsidie vrij te maken voor de vergoeding van hiv-preventiepil PrEP verworpen.

Pia Dijkstra (D66) en Linda Voortman (GroenLinks) dienden gisteren een  voorstel in om ervoor te zorgen dat mensen die veel risico lopen op een hiv-infectie gebruik kunnen maken van de hiv-preventiepil. Dit na herhaalde oproepen van Aidsfonds. In verschillende landen wordt het middel al beschikbaar gesteld. We vinden het onacceptabel dat Nederland achterblijft.

Steun voor PrEP nog beperkt

De Tweede Kamer stemde over de begrotingen van alle ministeries voor 2017. Dijkstra en Voortman dienden een amendement op de begroting voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport in. Hierin stellen zij voor om € 3 miljoen vrij te maken om PrEP aan te kunnen bieden aan een groep van ongeveer 400 mensen die veel risico lopen op hiv. Naast GroenLinks en D66 stemden ook 50PLUS, Klein, Groep Kuzu/Özturk en Partij voor de Dieren vóór. De regeringspartijen stemden tegen. Daarmee is de steun voor PrEP nog beperkt.

Gemiste kans om hiv-infecties in Nederland te voorkomen

“We zijn zeer teleurgesteld dat er geen meerderheid in de Tweede Kamer is om PrEP breder beschikbaar te maken. Dit voorstel had een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van de jaarlijks 1000 nieuwe hiv-infecties in ons land.” Aldus Michaël Kensenhuis, Lobbyist bij Aidsfonds. De Minister wil echter wachten op een advies van de Gezondheidsraad, dat in 2018 wordt verwacht. Daarmee wordt de introductie van PrEP in Nederland onnodig lang uitgesteld.

Meer informatie over PrEP en waarom het een slimme investering is, vind je hier.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie