Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie
Home  >  Over hiv en aids  >  

Alles over PrEP

PrEPWat is PrEP?

PrEP is een pil waarmee je kunt voorkomen dat je hiv oploopt. PrEP is veilig én effectief. Dat is wetenschappelijk bewezen. PrEP is al sinds 2012 voor iedereen beschikbaar in de VS en sinds de afgelopen jaren ook in Frankrijk, Noorwegen, Engeland, Schotland en België. Toch wordt PrEP in Nederland nog niet vergoed.

Zo helpt PrEP de aidsbestrijding

  • PrEP biedt de mogelijkheid om duizenden hiv-infecties te voorkomen
  • PrEP voorkomt een leven lang hiv-remmers slikken
  • PrEP kan de samenleving vele zorgkosten besparen
  • PrEP biedt gebruikers de mogelijkheid om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun seksuele gezondheid en die van hun partner
  • PrEP neemt die altijd aanwezige angst voor een hiv-infectie weg

In onderstaande video van de Gezondheidsraad wordt dit nog eens duidelijk uitgelegd:

Wil je meer weten over PrEP? Wij formuleerden de 10 basisvragen over PrEP en geven je kort of uitgebreid antwoord.

10 basisvragen over PrEP >> (PDF)

PrEP moet ook in Nederland vergoed worden

Ieder jaar komen er in Nederland nog steeds 800 nieuwe hiv-infecties bij. Aidsfonds vindt het onaanvaardbaar dat PrEP in Nederland nog niet breed beschikbaar is. PrEP wordt in Nederland namelijk nog niet vergoed. Met de landelijke werkgroep PREPARED wil Aidsfonds daar verandering in brengen. Dat doen we samen met GGD Amsterdam, COC, NVHB, WASS, UvA, Erasmus MC en het RIVM. Onder andere door politieke druk uit te oefenen. En met succes. In maart 2018 heeft de Gezondheidsraad aan de regering geadviseerd PrEP en de daarbij horende gezondheidszorg in Nederland in te voeren. Aidsfonds vraagt de minister en het farmaceutische bedrijf Gilead, dat de hiv-preventiepil produceert, nu te handelen. PrEP hoort nog dit jaar beschikbaar en betaalbaar te zijn voor alle mensen met een risico op hiv.

Lees hier het uitgebreide standpunt van Aidsfonds over PrEP >> (PDF)
 

Laatste nieuws PrEP in Nederland

PrEP Onderzoeksproject

GGD Amsterdam voert een onderzoeksproject uit onder 370 deelnemers, mannen die seks hebben met mannen en transgenders, die een verhoogd risico lopen op een hiv-infectie. Het onderzoek wil duidelijkheid over de toepasbaarheid van PrEP.
Lees hier het actuele nieuws over het project en het onderzoek.
Lees hier de persoonlijke verhalen van drie homomannen die deelnemen aan het onderzoek.

Kijk voor meer informatie en adviezen over PrEP(gebruik) in Nederland op de website van Man tot Man.

PrEP in de wereld

De nieuwste resultaten van buitenlands onderzoek, de laatste ontwikkelingen of het laatste nieuws over PrEP in andere landen, vind je hier.