Alles over PrEP

PrEP is een pil waarmee je kunt voorkomen dat je hiv oploopt. Het is een veilig én effectief medicijn. Dat is wetenschappelijk bewezen. PrEP is in Nederland verkrijgbaar op doktersrecept, en voor een beperkt aantal mensen ook via de GGD. De pillen worden in Nederland niet vergoed.

Dit moet je weten over PrEP

  • PrEP is bedoeld voor mensen die een hoger risico lopen op hiv
  • Bij correct gebruik beschermt PrEP net zo goed als een condoom tegen een hiv-infectie.
  • Je gebruikt PrEP dagelijks of alleen rond de seks
  • Om te zorgen dat PrEP veilig blijft, is belangrijk om het medicijn alleen onder medische begeleiding te slikken.
  • PrEP beschermt alleen tegen hiv, niet tegen andere soa's. 

Hoe kom ik aan PrEP?

PrEP is sinds 2016 verkrijgbaar op doktersrecept en wordt vanaf augustus 2019 ook via GGD'en aangeboden voor een beperkte groep mensen. De pillen worden niet vergoed, maar worden bij de GGD wel tegen gereduceerd tarief aangeboden. 

Alle ins en outs over het verkrijgen en gebruiken van PrEP lees je op mantotman.nl.

PrEP helpt de aidsbestrijding

PrEP is een belangrijk instrument om de hiv-epidemie een halt toe te roepen. Daarom vinden we dat het medicijn ook in Nederland laagdrempelig en breed beschikbaar zou moeten zijn. En dat PrEP vergoed zou moeten worden.

  • PrEP biedt de mogelijkheid om duizenden hiv-infecties te voorkomen
  • PrEP voorkomt een leven lang hiv-remmers slikken
  • PrEP kan de samenleving vele zorgkosten besparen
  • PrEP biedt gebruikers de mogelijkheid om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun seksuele gezondheid en die van hun partner
  • PrEP neemt die altijd aanwezige angst voor een hiv-infectie weg

In onderstaande video van de Gezondheidsraad wordt dit nog eens duidelijk uitgelegd:

PrEP moet ook in Nederland vergoed worden

Waar PrEP breed en laagdrempelig beschikbaar is, zien we afnames in het aantal nieuwe hiv-infecties. In Londen daalde het aantal nieuwe hiv-infecties onder homomannen binnen korte tijd met 40 procent na introductie van PrEP; in San Francisco met 50 procent en in Australië binnen één jaar met 25 procent. 

Ieder jaar komen er in Nederland nog meer dan 400 nieuwe hiv-diagnoses gesteld. Daarom vinden we dat PrEP ook in Nederland vergoed moet worden. Met de landelijke werkgroep PREPARED willen we dat voor elkaar krijgen. Onder andere door politieke druk uit te oefenen.

Daar hebben we succes in gehad: in maart 2018 heeft de Gezondheidsraad aan de regering geadviseerd PrEP en de daarbij horende gezondheidszorg in Nederland in te voeren. Minister Bruins van Volksgezondheid heeft daarop na lang aandringen een PrEP-regeling ingesteld. Gedurende 5 jaar wordt PrEP en de bijhorende zorg via GGD'en aangeboden aan 6500 mannen met een hoog risico op hiv. 

 

Blijven inzetten

We verwachten echter niet dat deze capaciteit hoog genoeg is. Daarom blijven we ons inzetten voor een regeling zonder beperkingen en met dekking, of je nu via huisarts of GGD PrEP(-zorg) krijgt. Alleen als PrEP breed beschikbaar is kunnen we in Nederland snel het doel van 0 nieuwe hiv-infecties bereiken.

De werkgroep PREPARED vormt Aidsfonds-Soa Aids Nederland samen met GGD Amsterdam, COC, NVHB, WASS, UvA, Erasmus MC en het RIVM.

Het laatste nieuws over PrEP:

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie