Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie
Home  >  Over hiv en aids  >  

Alles over PrEP

PrEPPrEP is een pil waarmee je kunt voorkomen dat je hiv oploopt. Het is dus een hiv-preventiepil. PrEP is veilig én effectief. Dat is wetenschappelijk bewezen. Het middel kan in enkele gevallen bijwerkingen hebben en daarom worden mannen die PrEP gebruiken regelmatig gecontroleerd. PrEP is al sinds 2012 voor iedereen beschikbaar in de VS en sinds de afgelopen maanden ook in Frankrijk, Noorwegen, Engeland, Schotland en België. Waarom is deze hiv-preventiepil dan nog niet beschikbaar in Nederland?

Standpunt over PrEP

PrEP biedt de mogelijkheid om duizenden nieuwe hiv-infecties te voorkomen. Na dertig jaar preventiecampagnes, condoompromotie en testen op hiv, een toegankelijke zorg en snelle behandeling na een hiv-diagnose, zodat het virus niet meer overgedragen kan worden, komen er in Nederland elk jaar nog steeds 1.000 nieuwe hiv-infecties bij. Met PrEP kunnen we een leven lang met een chronische hiv-infectie voorkomen, maar ook de verdere verspreiding van hiv stoppen. PrEP kan de samenleving vele zorgkosten besparen.

Door PrEP toe te voegen aan de bestaande hiv-preventie, geven we mensen, die een groter risico op hiv lopen, een extra mogelijkheid zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun seksuele gezondheid en die van hun partner. Bovenal, PrEP neemt eindelijk die altijd aanwezig angst weg voor een hiv-infectie.

PrEP voorkomt hiv, bespaart kosten en bevrijdt mensen van angst voor hiv.

Het is onaanvaardbaar dat PrEP nog niet breed beschikbaar is in Nederland !
Lees hier het uitgebreide standpunt van Aidsfonds over PrEP >> (PDF)

Aidsfonds vraagt de minister en het farmaceutische bedrijf Gilead, dat de hiv-preventiepil produceert, nu te handelen. PrEP hoort nog dit jaar beschikbaar en betaalbaar te zijn voor alle mensen met een risico op hiv.

Basisvragen over PrEP

Alles wat je altijd al wilde weten over PrEP, maar niet durfde te vragen !
Wij formuleerden de 10 basisvragen over PrEP en geven je kort of uitgebreid antwoord.

PrEP in Nederland

PrEP is in Nederland nog niet te koop en wordt ook nog niet vergoed.
De landelijke werkgroep PREPARED, onder coördinatie van Aidsfonds, werkt aan de brede beschikbaarheid van PrEP in Nederland. Andere deelnemers zijn GGD Amsterdam, COC, NVHB, WASS, UvA, Erasmus MC en het RIVM.

Lees hier het laatste nieuws over PrEP in Nederland:

GGD Amsterdam voert een onderzoeksproject uit onder 370 deelnemers, mannen die seks hebben met mannen en transgenders, die een verhoogd risico lopen op een hiv-infectie. Het onderzoek wil duidelijkheid over de toepasbaarheid van PrEP.
Lees hier het actuele nieuws over het project en het onderzoek.
Lees hier de persoonlijke verhalen van drie homomannen die deelnemen aan het onderzoek.

Kijk voor meer informatie en adviezen over PrEP(gebruik) in Nederland op de website van Man tot Man.

PrEP in de wereld

De nieuwste resultaten van buitenlands onderzoek, de laatste ontwikkelingen of het laatste nieuws over PrEP in andere landen, vind je hier.