PrEP-regeling in Nederland komt eraan

PrEP, de pil die hiv voorkomt, zal vergoed worden in Nederland. Minister Bruins van Volksgezondheid heeft besloten PrEP te verstrekken binnen het kader van een onderzoek, voor een periode van vijf jaar, met name aan mannen die seks hebben met mannen. Een eigen bijdrage die overeenkomt met ongeveer 12 euro per maand zal wel van de gebruikers gevraagd worden. Aidsfonds – Soa Aids Nederland is verheugd over dit besluit, maar mist de noodzakelijke urgentie om het snel te regelen.

10 juli 2018

“Ik ben bijzonder blij dat er eindelijk een besluit is van de minister”, reageert Louise van Deth, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland. “Wij dringen al jaren aan om PrEP in Nederland te vergoeden. PrEP is simpelweg kostenbesparend omdat je met het voorkomen van nieuwe infecties ook de kosten van levenslange behandeling van hiv voorkomt. Maar bovenal geeft PrEP mensen die een hoger risico op hiv lopen een extra mogelijkheid om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun seksuele gezondheid en die van hun partners.”

Urgent

Precies twee jaren geleden werd PrEP al goedgekeurd als hiv-preventiepil door het Europees Medisch Agentschap. Afgelopen maart kwam de Nederlandse Gezondheidsraad tot de conclusie dat het regelen van PrEP en de daarbij horende medische zorg urgent is.

Van Deth: “Wat ik mis in het besluit van de minister is de urgentie om dit snel te regelen. Hij verwacht dat PrEP-verstrekking volgend jaar van start kan gaan. Er is geen enkele reden om nog langer te wachten. Iedereen bij de GGD-en staat klaar, dus we kunnen direct na de zomer met het verstrekken van PrEP beginnen. Elke dag komen er in Nederland nog steeds 2 nieuwe hiv-infecties bij. Een substantieel deel daarvan kan voorkomen worden met PrEP. Nog verder uitstel laat mensen met een hoog risico op hiv in de kou staan."

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie