Unieke samenwerking kinderprojecten Zuid-Afrika en Nigeria

Hoe geef je kinderen met hiv uitleg over het virus en het belang van de behandeling daarvan? Een unieke kindvriendelijke aanpak in Zuid-Afrika zorgt ervoor dat deze kinderen begrijpen wat het virus inhoudt en de behandeling met vertrouwen volgen. Zo kunnen ze gezond opgroeien zonder onduidelijkheden en angst voor stigma. Na de successen in Zuid-Afrika gaat onze partner in Nigeria ook van start met een test. 

20 april 2023

Hulpverleners in Afrika doen er alles aan om zwangere vrouwen en kinderen met hiv vroegtijdig op te sporen. De kinderen met hiv krijgen vervolgens van kleins af aan medicijnen. Net als in Zuid-Afrika ondervonden hulpverleners uit Nigeria dat deze kinderen naarmate ze opgroeien meer vragen stellen over de pillen die ze dagelijks moeten slikken. Zodra ze beseffen dat ze hiv hebben komt er regelmatig schaamte en angst voor stigma bij kijken. Kinderen ervaren een ziekenhuis of kliniek bovendien als een spannende plek. Voor een succesvolle levensreddende behandeling is het daarom belangrijk dat ze op een laagdrempelige en kindvriendelijke manier uitleg krijgen over de behandeling. Support vanuit de omgeving is daarbij cruciaal.    

Kindgerichte aanpak 

Onze partner in Zuid-Afrika ontwikkelde een kindgericht model om kinderen met hiv te helpen met bij hun leeftijd passende taal en leuke hulpmiddelen. Aan de hand van illustratief materiaal leren kinderen spelenderwijs meer over hun lichaam en het virus. Voor elke leeftijdsgroep is er een aparte methodiek die aansluit bij de belevingswereld van het kind. De hulpverleners gebruiken daarbij klei, tekenmaterialen en posters. Tegelijkertijd wordt ook de ouder of verzorger betrokken bij de aanpak en de behandeling.  

Tools voor hulpverleners

Door deze nieuwe en bewezen methodiek kunnen zorgmedewerkers het kind ook veel beter begrijpen en helpen. Zo helpen posters van ‘emotie gezichten’ hen om goed te doorgronden wat er in het kind omgaat. Kinderen kunnen misschien angstig of boos zijn maar kunnen daar vaak geen uiting aan geven. Omdat het kind zonder woorden naar het boze gezicht kan wijzen, heeft de hulpverlener genoeg informatie om het gesprek aan te gaan en de behandeling te monitoren.  

Test in Nigeria

Onze partnerorganisatie in Zuid-Afrika werkt al enige tijd volgens deze methodiek. Vanuit Aidsfonds faciliteren en stimuleren we de uitwisseling van projecten en methodes. Daarom is het prachtig dat onze partner in Nigeria deze aanpak nu gaat testen in een aantal districten. Aisha is hulpverlener in Nigeria en werkt samen met haar collega’s aan de implementatie: “We hebben momenteel in totaal 122 gezondheidswerkers van 22 gezondheidscentra opgeleid. Bij 15 centra hebben we kindvriendelijke ruimtes ingericht”.  

Zowel in Zuid-Afrika als Nigeria werken onze partners samen met landelijke en regionale overheidsinstanties. Het model wordt door de Zuid-Afrikaanse overheid gezien als een zeer succesvolle aanpak voor hiv-bestrijding bij kinderen.  

Help mee

Met jouw donatie trainen we zorgmedewerkers en ouders van kinderen met hiv over de toepassing van een kindvriendelijk hiv-medicijn.

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie