Dit project is afgelopen. Kijk hier voor een overzicht van alle projecten →
Ons lijf reageert op indringers met antistoffen. Deze zijn dus een heel belangrijk onderdeel van de immuunreactie tegen hiv.
Met zijn twee armen herkent hij het virus en plakt zich eraan vast. Dan kan het virus niets meer doen. Met de staart geeft de antistof vervolgens een signaal aan de opruimcellen. Die zorgen dat hiv wordt opgeruimd.
Maar hiv is een slim virus. Het muteert, waardoor antistoffen het virus niet meer kunnen herkennen en ons lichaam hiv niet helemaal kan wegwerken.
In het lab kunnen we antistoffen combineren.
In 2020 wordt zo'n antistof in Amerika getest op mensen, om te kijken of deze beschermt tegen hiv en kan worden ingezet als behandeling.
Maar kan zo'n antistof ook worden ingezet om hiv te genezen? Dat onderzoekt Marit van Gils.
We weten dat hiv vroeg na infectie een viraal reservoir vormt. Daar verstopt hiv zich in je cellen, waar je immuunsysteem het niet kan vinden. Daarom kunnen we hiv nog niet genezen: het virus blijft daar altijd achter.
Marit onderzoekt nu of ze een superantistof kan maken.
De hoop is dat het immuunsysteem dan ook de geinfecteerde cellen in het reservoir opruimt. Zodat hiv voorgoed uit het lichaam is verdwenen.
“Hiv heeft allerlei trucjes om het immuunsysteem te omzeilen. Het virus is nu nog slimmer dan wij. Maar we ontdekken steeds meer manieren om dat te veranderen.”
Project: Superantistoffen creëren voor de strijd tegen hiv
Startdatum: 01/10/2018
Einddatum: 31/12/2019
Bijdrage Aidsfonds: € 75.000
Mogelijk gemaakt door: Onze donateurs
Meer weten?
Stel je vragen over dit project aan onze collega Remko: research@aidsfonds.nl
Marit: "We zagen dat de gemodificeerde antilichamen sterk konden binden aan receptoren die op immuuncellen voorkomen, maar zowel de activerende als de remmende varianten van deze receptoren. Om te voorkomen dat onze antistoffen de immuunreactie juist zullen remmen, zijn we op dit moment de antilichamen verder aan het aanpassen zodat ze alleen nog de activerende receptoren op immuuncellen zullen binden. Daarna gaan we testen of deze aanpassingen ervoor zorgen dat de antilichamen ook geïnfecteerde cellen beter kunnen aanvallen. Deze nieuwe superantilichamen zouden een alternatief kunnen zijn voor de huidige hiv-medicatie en mogelijk zelfs kunnen bijdragen aan hiv-genezing in de toekomst."
Aidsfonds zoekt mensen die het Hiv Genezing Fonds 5 jaar willen steunen met een bijdrage van minimaal € 250 per jaar. Je blijft dan up to date over de voortgang van genezing en ontvangt 1 keer per jaar een uitnodiging voor een bijeenkomst met een onderzoeker. Steunen kan op de volgende manieren:
Graag investeer ik in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:
Ik wil donateur van Aidsfonds worden en investeren in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil: