Project: Kunnen antistoffen hiv genezen?

Kunnen we antistoffen gebruiken om hiv te genezen? Marit van Gils van het Amsterdam UMC denkt van wel. Zij ontwikkelt superantistoffen die het virus onschadelijk maken en geïnfecteerde cellen doden.

1 februari 2019

De natuurlijke reactie op hiv

Ons lijf reageert op indringers met antistoffen.  Deze zijn dus ook een heel belangrijk onderdeel van de immuunreactie tegen hiv. De antistoffen herkennen het virus, plakken eraan vast met hun twee armen en zorgen dat het virus niks meer kan. Daarna geven ze met hun staart een signaal aan de opruimcellen. Die zorgen dat hiv wordt opgeruimd. Maar hiv is een slim virus. Het past zich snel aan de antistoffen aan. Hierdoor herkennen ze het virus niet meer en kan ons lichaam hiv niet helemaal wegwerken.

“Hiv heeft allerlei trucjes om het immuunsysteem te omzeilen. Het virus is nu nog slimmer dan wij. Maar we ontdekken steeds meer manieren om dat te veranderen.”

Onderzoeker Marit van Gils legt uit hoe zij superantistoffen bouwt. 

bekijk de uitleg

 

Super antistoffen

Er zijn antistoffen die het virus kunnen inpakken en zo het virus onschadelijk maken, en antistoffen die de al geïnfecteerde cellen doden.  Een onderzoeksteam onder leiding van Marit van Gils (Amsterdam UMC) gaat proberen antistoffen zo aan te passen dat ze beide kunnen. In dit project zal een antistof die hiv onschadelijk maakt worden aangepast om ook hiv-geïnfecteerde cellen te kunnen doden. Deze nieuwe superantistof kan mogelijk worden gebruikt om hiv te genezen.

Looptijd & budget

Project: Superantistoffen creëren voor de strijd tegen hiv
Startdatum:
01/10/2018
Einddatum: 31/12/2019
Bijdrage Aidsfonds: € 75.000
Mogelijk gemaakt door: Onze donateurs

Meer weten?

Stel je vragen over dit project aan onze collega Marein: mdejong@aidsfonds.nl

Help mee de droom waar te maken

Aidsfonds zoekt mensen die het Hiv Genezing Fonds 5 jaar willen steunen met een bijdrage van minimaal € 250 per jaar. Je blijft dan up to date over de voortgang van genezing en ontvangt 1 keer per jaar een uitnodiging voor een bijeenkomst met een onderzoeker. Steunen kan op de volgende manieren:

Ik ben al donateur van Aidsfonds

Graag investeer ik in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. een extra machtiging afsluiten naast mijn lopende machtiging →
  2. mijn bestaande machtiging omzetten →
  3. schenken met belastingvoordeel →
  4. meer weten over dit fonds. Mail of bel met onze collega Hannah Tans

Ik ben nog geen donateur van Aidsfonds

Ik wil donateur van Aidsfonds worden en investeren in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. steunen door middel van een maandelijkse of jaarlijkse machtiging →
  2. schenken met belastingvoordeel →
  3. meer weten over dit fonds. Mail of bel met onze collega Hannah Tans
We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie