Project: Kunnen antistoffen hiv genezen?

Kunnen we antistoffen gebruiken om hiv te genezen? Marit van Gils van het Amsterdam UMC denkt van wel. Zij ontwikkelt superantistoffen die het virus onschadelijk maken en geïnfecteerde cellen doden.

Ons lijf reageert op indringers met antistoffen.  Deze zijn dus een heel belangrijk onderdeel van de immuunreactie tegen hiv. 

Dit is zo'n antistof.

Met zijn twee armen herkent hij het virus en plakt zich eraan vast. Dan kan het virus niets meer doen. Met de staart geeft de antistof vervolgens een signaal aan de opruimcellen. Die zorgen dat hiv wordt opgeruimd. 

Maar hiv is een slim virus. Het muteert, waardoor antistoffen het virus niet meer kunnen herkennen en ons lichaam hiv niet helemaal kan wegwerken. 

In het lab kunnen we antistoffen combineren.

Door een armpje te vervangen herkent de antistof verschillende varianten van hiv.

Nog een armpje erbij. Nu is het een combinatietherapie. 

In 2020 wordt zo'n antistof in Amerika getest op mensen, om te kijken of deze beschermt tegen hiv en kan worden ingezet als behandeling. 

3 armpjes

Zoeken naar het reservoir

Maar kan zo'n antistof ook worden ingezet om hiv te genezen? Dat onderzoekt Marit van Gils. 

We weten dat hiv vroeg na infectie een viraal reservoir vormt. Daar verstopt hiv zich in je cellen, waar je immuunsysteem het niet kan vinden. Daarom kunnen we hiv nog niet genezen: het virus blijft daar altijd achter. 

Marit onderzoekt nu of ze een superantistof kan maken.

Een extra stukje in de staart moet een sterker signaal geven aan het immuunsysteem.

De hoop is dat het immuunsysteem dan ook de geinfecteerde cellen in het reservoir opruimt. Zodat hiv voorgoed uit het lichaam is verdwenen.

“Hiv heeft allerlei trucjes om het immuunsysteem te omzeilen. Het virus is nu nog slimmer dan wij. Maar we ontdekken steeds meer manieren om dat te veranderen.”

 

Looptijd & budget

Project: Superantistoffen creëren voor de strijd tegen hiv
Startdatum:
01/10/2018
Einddatum: 31/12/2019
Bijdrage Aidsfonds: € 75.000
Mogelijk gemaakt door: Onze donateurs

Meer weten?

Stel je vragen over dit project aan onze collega Remko: research@aidsfonds.nl

Resultaat van dit onderzoek:

Marit: "We zagen dat de gemodificeerde antilichamen sterk konden binden aan receptoren die op immuuncellen voorkomen, maar zowel de activerende als de remmende varianten van deze receptoren. Om te voorkomen dat onze antistoffen de immuunreactie juist zullen remmen, zijn we op dit moment de antilichamen verder aan het aanpassen zodat ze alleen nog de activerende receptoren op immuuncellen zullen binden. Daarna gaan we testen of deze aanpassingen ervoor zorgen dat de antilichamen ook geïnfecteerde cellen beter kunnen aanvallen. Deze nieuwe superantilichamen zouden een alternatief kunnen zijn voor de huidige hiv-medicatie en mogelijk zelfs kunnen bijdragen aan hiv-genezing in de toekomst."

Help mee de droom waar te maken

Aidsfonds zoekt mensen die het Hiv Genezing Fonds 5 jaar willen steunen met een bijdrage van minimaal € 250 per jaar. Je blijft dan up to date over de voortgang van genezing en ontvangt 1 keer per jaar een uitnodiging voor een bijeenkomst met een onderzoeker. Steunen kan op de volgende manieren:

Ik ben al donateur van Aidsfonds

Graag investeer ik in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. een extra machtiging afsluiten naast mijn lopende machtiging →
  2. mijn bestaande machtiging omzetten →
  3. schenken met belastingvoordeel →
  4. meer weten over het Hiv Genezing Fonds? Neem contact op met Aidsfonds-medewerker Monique Montenarie, via mmontenarie@aidsfonds.nl

Ik ben nog geen donateur van Aidsfonds

Ik wil donateur van Aidsfonds worden en investeren in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. steunen door middel van een maandelijkse of jaarlijkse machtiging →
  2. schenken met belastingvoordeel →
  3. meer weten over het Hiv Genezing Fonds? Neem contact op met Aidsfonds-medewerker Monique Montenarie, via mmontenarie@aidsfonds.nl

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie