Op weg naar een wereld zonder aids

Professor Theo Geijtenbeek op zoek naar genezing

Professor Theo Geijtenbeek geeft in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam leiding aan een groep wetenschappers die onderzoek doet naar hiv. Onlangs deden ze een belangrijke ontdekking in de zoektocht naar genezing van hiv.

1 mei 2018

"Sommige mensen zijn vatbaarder voor hiv dan anderen. Hoe dat precies komt, weten we niet. Wel ontdekten we een paar jaar geleden dat bepaalde cellen een belangrijke rol spelen als poortwachter en hiv tegenhouden. Deze cellen, de zogenoemde Langerhanscellen, zitten onder andere in het slijmvlies van de vagina en voorkomen dat hiv het lichaam verder binnendringt. Hoe ze dat precies doen, wisten we niet. Tot dit jaar."

"We ontdekten dat een eiwit in de cellen hiv als het ware door een biologische versnipperaar haalt en het virus zo vernietigt. Dat was een enorme doorbraak in ons onderzoek. Het feit dat je zo lang met één cel bezig bent en dan ontdekt dat het een eiwit is dat ervoor zorgt dat hiv gestopt wordt, is supercool. Zeker omdat uit eerdere onderzoeken bleek dat dit eiwit in andere cellen niet tegen hiv is opgewassen."

Dankzij donateurs onderzoekt professor Theo Geijtenbeek hoe we hiv kunnen uitschakelen. Dat zou een stap op weg naar het einde van hiv betekenen.

 

Lees meer over dit project

De een wel, de ander niet

"Door genetische verschillen tussen mensen en bijvoorbeeld de aanwezigheid van soa’s, zijn de Langerhanscellen helaas niet altijd in staat het virus te vernietigen. Dat verklaart waarom de een wel geïnfecteerd raakt en de ander niet. Om onze nieuwe kennis te gebruiken voor een therapie tegen hiv, moeten we daar meer over weten. We blijven de Langerhanscellen dus onderzoeken.

Met steun van Aidsfonds bekijken we komend jaar hoe het kan dat deze cellen soms hun poortwachtersfunctie verliezen. Wat gebeurt er precies waardoor hiv zich verder in het lichaam kan verspreiden? Als we dat weten, kunnen we op zoek naar een manier om te voorkomen dat hiv het lichaam binnendringt."

Investeren is van levensbelang

Professor Theo Geijtenbeek geeft in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam leiding aan een groep wetenschappers die onderzoek doet naar hiv. "Aidsfonds is voor Nederlands hiv-onderzoek een ongelofelijk belangrijke partner. Elk jaar komen er wereldwijd ruim twee miljoen nieuwe infecties bij. Het is daarom van levensbelang om te blijven investeren in onderzoek dat kan leiden tot genezing of een definitieve manier om hiv te voorkomen.

Met de high-risk high gain subsidieronde heeft Aidsfonds het afgelopen jaar onderzoekers met innovatieve ideeën ruimte gegeven om te bewijzen dat ze gelijk hebben. Ze kunnen daarmee echt een verschil maken in de bestrijding van aids." Door veelbelovende ideeën een kans te geven, kunnen we het virus te slim af zijn!

Aidsfonds steunt wetenschappelijk onderzoek naar de genezing van hiv en aids

Er is al veel bereikt op wetenschappelijk gebied. Maar er bestaat nog geen geneesmiddel. Onderzoekers zijn overtuigd dat het gaat lukken om hiv te genezen. Daarom is meer onderzoek nodig.

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie