Congres: AIDS 2018

Van 23 t/m 27 juli 2018 stond ons land in het teken van de wereldwijde aidsbestrijding. In de RAI in Amsterdam kwamen duizenden aidsexperts, activisten, wetenschappers, beleidsmakers en politici bijeen voor de internationale aidsconferentie AIDS 2018.

Samen aids verslaan

Het doel? Samen aids voorgoed verslaan. Rondom AIDS 2018 werden ook allerlei bijzondere activiteiten in onze hoofdstad georganiseerd. Hieronder vind je een compilatiefilmpje over wat er allemaal gebeurde in die week.

 

Aids is nog steeds

Het congres kwam op een cruciaal moment voor de wereldwijde strijd tegen aids. Want het einde van aids is in zicht. Maar het is de vraag of we dat gaan halen. De aandacht verslapt. Terwijl er nog iedere dag ruim 2.700 mensen sterven aan de gevolgen van aids. Simpelweg omdat ze geen medicijnen krijgen. De behandeling van kinderen met hiv loopt in het bijzonder achter. En we zien nieuwe brandhaarden ontstaan, waar het aantal nieuwe hiv-infecties explosief groeit. Zoals in Rusland bijvoorbeeld. Onnodig. Want we hebben middelen om aids voorgoed te verslaan. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat de oplossingen zich sneller verspreiden dan het virus. Geen tijd te verliezen.

 

Waarom Amsterdam

Dat Nederland gastheer was van dit belangrijke congres, is niet toevallig. Ons land heeft vanaf het begin een belangrijke rol gespeeld in de strijd tegen aids. Zo is Nederland al lange tijd een onmisbare partner voor hoog aangeschreven wetenschappelijk onderzoek op gebied van hiv en aids. Onlangs nog, deden onderzoekers van het AMC een belangrijke ontdekking in de zoektocht naar een geneesmiddel. En onder leiderschap van wijlen Burgemeester van der Laan, startte Amsterdam een historisch project om de epidemie op stedelijk niveau de kop in te drukken. Amsterdam werd daarmee in 2017 de eerste stad ter wereld die de internationale hiv-doelen* haalde. Een voorbeeld voor de rest van de wereld.

 

*UNAIDS werkt met de 90-90-90 doelstelling: 90% van alle mensen met hiv weet dat ze hiv hebben; 90% van hen slikt hiv-medicijnen en bij 90% van hen wordt het virus succesvol onderdrukt

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie