Acteur doorbreekt taboe met lied over hiv

In 2013 kreeg Nederlandse acteur Gerben Grimmius te horen dat hij hiv heeft. Nu, vijf jaar later, brengt hij een lied uit over zijn leven met hiv, om het taboe dat erop rust te doorbreken.

2 mei 2018

“Die handdoeken die wassen we dus voortaan maar apart” zingt Gerben, over hoe zijn huisgenoten reageerden toen hij aan hen vertelde dat hij hiv heeft. De acteur, bekend van onder meer de musical Les Misérables, gaf het lied de titel Een Goed Gesprek. Het gaat over zijn ervaringen met bekenden en onbekenden sinds zijn hiv-diagnose.

Nog steeds een groot stigma

“Op dat moment stortte mijn wereld in” zegt Gerben over het moment waarop hij zijn hiv-status te horen kreeg. Hij vond het ontzettend lastig om dit aan zijn ouders en vrienden te vertellen. “Ik kwam er al meteen achter dat op hiv nog steeds een groot stigma rust. Maar dat komt vooral doordat men nog steeds niet helemaal weet wat het precies is. En vooral: dat je er niet meer dood aan gaat, mits je natuurlijk je medicijnen slikt.”

Hiv is geen doodvonnis meer

Het doorbreken van stigma rond hiv blijft belangrijk in de wereld, maar óók in Nederland, vindt Aidsfonds. Hiv is geen doodvonnis meer. Met hiv kun je een gezond leven leiden. Met medicijnen is hiv heel goed te behandelen en kan je het ook niet meer doorgeven. Het initiatief van Gerben helpt om dat bericht te verspreiden.

Een brief die Gerben aan zijn ouders schreef is het uitgangspunt van het lied. Een lied om het taboe te doorbreken en om mensen duidelijk te maken dat er met hiv heel goed te leven is.

stop aids, uit liefde voor alle liefdes, aidsfonds, amsterdam, igor en sacha

Vorig jaar overleden bijna 1 miljoen mensen aan aids. Maar we hebben de kennis en medicijnen om aids te verslaan. Sluit je aan bij de generatie die een einde maakt aan aids.

help mee

 

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie