In 2026 moet het aantal nieuwe hiv-infecties gereduceerd zijn tot nul. Dat is het doel waar de gemeente Amsterdam zich aan committeert. De stad maakt op 11 juni bekend dat het gebruik van hiv-preventiepil PrEP op grote schaal mogelijk wordt gemaakt en zet in op het uitbreiden van testmogelijkheden. We zijn enorm blij met dit actieplan.
Testmogelijkheden moeten bijvoorbeeld worden uitgebreid door het bevorderen van thuisafnametesten en het stimuleren van huisartsen om vaker op hiv te testen. Basiszorg op het gebied van hiv, hepatitis en soa’s zou daarnaast uitgezonderd moeten worden van het eigen risico, is het pleidooi van wethouder Kukenheim.
In 2019 was er bij de GGD Amsterdam voor het eerst in jaren een duidelijke daling te zien in het aantal hiv-diagnoses. Vorig jaar werden er bij de GGD zestig hiv-infecties vastgesteld, in voorgaande jaren lag dat aantal rond de honderd.
Als Aidsfonds- Soa Aids Nederland juichen we deze ontwikkeling toe. Directeur Mark Vermeulen: ’Amsterdam laat met haar ambitieuze beleid en actuele trendbreuk in de hiv-cijfers van de GGD Amsterdam zien dat nul nieuwe infecties binnen bereik is. En wat in Amsterdam kan, is in heel het land mogelijk. Nederland naar nul nieuwe hiv-infecties is een reëel doel waar Aidsfonds- Soa Aids Nederland zich sinds het lanceren van de beweging Nederland naar 0! In 2019 voor inzet. Fantastisch om te zien dat dit politiek wordt ondersteund; we roepen andere gemeenten op om zich ook te committeren aan nul nieuwe hiv-infecties.'
Het combineren van verschillende acties, zoals de brede inzet van PrEP, het verlagen van de drempel om te testen, snel behandelen en slim gebruik van data, is de sleutel. Testen is cruciaal omdat een tijdige diagnose zorgt voor een goede levensverwachting en dat hiv niet meer overgedragen kan worden. Even belangrijk is dat mensen die risico lopen toegang krijgen tot PrEP, de hiv-preventiepil. Aidsfonds – Soa Aids Nederland steunt daarom het pleidooi van de gemeente voor een uitbreiding van de landelijke PrEP-pilot.
Amsterdam is één van de steden die actief is in de beweging Nederland naar 0! die Aidsfonds - Soa Aids Nederland heeft geïnitieerd. Doel is om samen met andere steden en regio’s van Nederland het eerste land ter wereld met nul nieuwe hiv-infecties te maken. Elke regio kent een eigen uitdaging om de hiv-epidemie te stoppen. Met een goede lokale samenwerking van alle betrokkenen zoals mensen met hiv, zorgprofessionals én de politiek is dat haalbaar.
Nederland naar 0! zet alles op alles om deze versnellende aanpak ook in andere steden en regio’s tot een succes te maken. Wethouder Kukenheim (Zorg) van de gemeente Amsterdam is een van de eerste ambassadeurs van de beweging. Zij benadrukt dat het serieus nemen van niet-medische factoren zoals stigma, taboes of geen toegang tot zorg een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van nieuwe hiv-infecties.
Jaarlijks komen er in ons land zo'n 660 nieuwe hiv-infecties bij. We willen het aantal nieuwe hiv-infecties naar nul brengen en zorgen dat iedereen met hiv zijn of haar status weet en behandeld wordt. Daar is jouw hulp bij nodig.