Blog: Als twee epidemieën elkaar treffen

Het zijn bizarre tijden. We worden nu allemaal geraakt door de corona-epidemie. Aidsfonds-directeur Mark Vermeulen schrijft in dit blog over de zorgen die hij heeft naar aanleiding van berichten van onze lokale partners in het buitenland. 

20 april 2020

Inmiddels zitten we al vijf weken voornamelijk thuis. Gelukkig kunnen we nog de deur uit voor een boodschap of een frisse neus. En fiets ik met een paar minuten naar de apotheek om mijn hiv-medicijnen op te halen.

 

Extra kwetsbaar

Ondertussen hou ik mijn hart vast voor de mensen in de landen waar ze vandaag de dag nog knokken tegen die andere epidemie, de aidsepidemie. Miljoenen mensen met hiv hebben in deze landen geen toegang tot medicijnen. Zij zijn extra kwetsbaar vanwege hun verslechterde afweersysteem, een coronabesmetting kan voor hen de genadeklap zijn. Wat we horen van onze partners uit diverse landen is zorgwekkend.

 

Honger en geen hiv-medicijnen

In Kenia lijden mensen honger. Vanwege de lockdown kan er niet gewerkt worden, geen geld betekent geen of nauwelijks voedsel. Bovendien is goede voeding noodzakelijk bij het innemen van hiv-medicijnen. In Oeganda zitten mensen zonder hiv-remmers. Het openbaar vervoer is stilgelegd. Maar hoe komen jij en je gezin aan medicijnen als de kliniek tientallen kilometers verderop ligt?

 

Juist nu is jouw hulp extra hard nodig

De mensen die we dankzij de steun van onze donateurs helpen, hebben juist nu onze hulp extra hard nodig. Samen met onze lokale partners zetten we nu alles op alles om de juiste noodhulpvoorzieningen te treffen. Dat doen we op de plekken waar de nood het hoogst is en waar de mensen het meest kwetsbaar zijn. We strijden nu niet tegen één, maar tegen twee epidemieën.

We houden je op de hoogte.

Mark Vermeulen
Directeur Aidsfonds 

Samen strijden tegen twee epidemieën

Als er één ding is dat we leren van deze crisis is dat we er moeten zijn voor elkaar. Uit liefde voor alle liefdes. Daarom hebben we een speciaal noodfonds opgericht. Daarmee:

  • kunnen we hiv-remmers per (motor)fiets bij mensen thuis bezorgen;
  • krijgen kinderen met hiv en hun families voedselpakketten;
  • en kunnen dankzij mondkapjes en andere beschermmiddelen onze lokale zorgmedewerkers mensen met hiv blijven helpen

Dat kunnen we niet zonder jouw hulp. Help jij mee?

Help mee

Jij kunt nu helpen met een donatie. Daarmee zorgen we dat de mensen die nu dubbel zo hard getroffen worden, zorg, medicijnen en voedsel krijgen. En beschermen we de rechten van kwetsbare mensen.

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie