Wetenschappelijk onderzoek

Nederlands aidsonderzoek is altijd van wereldklasse geweest. Nederlandse onderzoekers stonden aan de wieg van de levensreddende combinatietherapie. Maar genezen van hiv, dat is de ultieme droom. Vooral voor de 37 miljoen mensen die met hiv leven. Daarom blijft Aidsfonds investeren in onderzoek.

“Ik heb het hele voortraject naar een werkend medicijn meegemaakt. Nu is het tijd voor een geneesmiddel”

- Monique Nijhuis
hiv-onderzoeker UMC Utrecht

 

lees het interview

Drie wegen naar genezing

Genezing van hiv. Eén van de grootste uitdagingen voor  hiv-onderzoekers. Toch zijn zij hoopvol. Aidsfonds steunt genezingsonderzoek in de vier richtingen waar wetenschappers het meest van verwachten.

1. Het virus aanpakken

Hiv infecteert gezonde cellen. Deze cellen verstoppen zich op meerdere plekken in het lichaam en gaan daar ‘slapen’. Wetenschappers proberen de cellen te vinden, wakker te schudden en uit te schakelen.

2. Het afweersysteem versterken

Bij deze onderzoeksrichting kijken wetenschappers hoe we ons afweersysteem kunnen versterken. Zo kunnen we een hiv-infectie voorkomen óf heel snel de met hiv geïnfecteerde cellen onschadelijk maken.

3. Gen- en celtherapie

Wetenschappers onderzoeken of gezonde cellen door genetische aanpassing immuun gemaakt kunnen worden voor hiv. En of hiv uit de geïnfecteerde cellen kan worden gehaald.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie