Global Fund: grootste deel aidsbestrijding verstoord door coronacrisis

Het Global Fund bericht dat 85 procent van alle projecten rond hiv-preventie, -testen en -zorg geraakt worden door de coronacrisis. De projecten hebben te maken met vertragingen, materiaaltekorten of zijn zelfs volledig gestopt. Dat heeft nu, maar ook op langere termijn grote – en dodelijke - gevolgen.

18 juni 2020

Zo heeft 1 op 5 laboratoria waar hiv-tests worden gedaan te maken met zeer grote verstoringen. Als hiv-tests niet meer worden uitgevoerd, krijgen mensen met hiv die hun status niet kennen geen behandeling, en kan hiv zich verder verspreiden. Bij tien procent van de hiv-zorg zijn er tekorten van essentiële medische benodigdheden en hiv-medicijnen. Daardoor moeten sommige mensen hun hiv-behandeling stoppen, waardoor aids weer op de loer ligt. Ook kan hiv zich dan aanpassen (muteren), waardoor de medicijnen mogelijk niet meer werken wanneer iemand behandeling herstart.

Bovendien kunnen of durven veel mensen niet meer naar de kliniek om hun medicijnen op te halen. Omdat reizen ernstig is bemoeilijkt, er geen geld meer is voor vervoer of omdat ze bang zijn voor een corona-infectie.

 

Veel meer sterfgevallen

Het Global Fund heeft vergelijkbare effecten eerder gezien bij ebola-uitbraken. “We weten dat bij onderbreking van deze levensreddende projecten, het aantal extra doden daardoor wel eens veel hoger zou kunnen zijn dan de doden door het coronavirus zelf,” zegt Peter Sands, directeur van het Global Fund.

Het fonds is één van de grootste financiers van de wereldwijde aidsbestrijding en zet zich ook in voor de bestrijding van tubercolose en malaria. De cijfers die ze nu communiceren zijn gebaseerd op data uit 106 landen waar het fonds projecten mogelijk maakt. UNAIDS berekende eerder al dat er in het komende jaar 500.000 extra doden door aids te verwachten zijn, als we nu niet ingrijpen.

Corona-noodfonds

Als Aidsfonds zien we vergelijkbare verhalen bij onze projecten. Veel activiteiten zijn gecanceld of uitgesteld. We moeten alles op alles zetten om de basis-hiv-zorg voort te zetten, en te voorkomen dat de aidsbestrijding enorme stappen terug zet.

Met het coronanoodfonds dat we hebben opgezet financieren we initiatieven om bijvoorbeeld hiv-medicijnen bij mensen thuis te bezorgen, en te voorzien in voeding voor mensen die geen inkomsten meer hebben. Want zonder voedsel werkt hiv-medicatie niet goed.

Met jouw donatie kunnen we meer van deze initiatieven ondersteunen. Met jouw hulp:

  • kunnen we hiv-remmers per (motor)fiets bij mensen thuis bezorgen;
  • krijgen kinderen met hiv en hun families voedselpakketten;
  • en kunnen dankzij mondkapjes en andere beschermmiddelen onze lokale zorgmedewerkers mensen met hiv blijven helpen.

Help mee

Jij kunt nu helpen met een donatie. Daarmee zorgen we dat de mensen die nu dubbel zo hard getroffen worden, zorg, medicijnen en voedsel krijgen. En beschermen we de rechten van kwetsbare mensen.

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie