Hiv verstopt in cellen kan nu precies gemeten worden

Een bijzondere ontdekking: wetenschappers hebben een manier gevonden om het aantal cellen waar hiv zich in het DNA heeft verstopt heel precies te tellen. Dat is een belangrijke stap in het onderzoek naar hiv-genezing.

5 februari 2019

Hoe hiv zich verstopt

Wanneer iemand hiv krijgt, verstopt het virus zich in het DNA van immuuncellen. Medicatie, hiv-remmers, zorgen ervoor dat hiv zich niet meer kan vermenigvuldigen of nieuwe cellen kan infecteren. En de eigen afweer ruimt vervolgens hiv in de bloedstroom op. Maar de hiv die zich in de cellen heeft verstopt kan niet worden opgeruimd. Dat maakt dat genezing nog steeds niet mogelijk is. 

 

Exacte meting

Een onderzoeksteam bij Howard Hughes Medical Institute in Maryland heeft een nieuwe techniek ontwikkeld, waarmee 10 tot 100 keer preciezer geteld kan worden in hoeveel cellen hiv ‘slaapt’. Dat is een belangrijke ontwikkeling voor onderzoek naar genezing. Want hoe meet je anders of een methode voor genezing werkt, al is het maar een beetje?

“We zijn misschien nog ver van genezing, maar nu kunnen we ten minste onze voortgang meten,” zegt Robert Siliciano, één van de wetenschappers die de ontdekking deed. “Tientallen jaren stonden wetenschappers te springen om een nauwkeurige meetmethode. Nu hebben we een goede manier om te weten of we een deuk in het aantal geinfecteerde cellen maken."

Wat Aidsfonds doet

Aidsfonds strijdt al 30 jaar tegen aids. Wij hebben aids zien komen, wij willen het ook zien gaan. Dat is onze droom. Daarom steunen we Nederlandse toponderzoekers die genezingsonderzoek doen. Het bij elkaar brengen van o.a. wetenschappers en onderzoeksinstituten vergroot de kans op een doorbraak. 

Hiv Genezing Fonds

Met het Hiv Genezing Fonds wil Aidsfonds de komende jaren € 10 miljoen extra beschikbaar maken voor onderzoek naar genezing van hiv. Bekijk hoe jij kunt helpen.

Lees meer

 

Foto header: Een menselijke T-cel (blauw) wordt aangevallen door hiv (geel). Seth Pincus, Elizabeth Fischer en Austin Athman (National Institutes of Health). CC-BY-SA 2.0.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie