Nieuwe wet Filipijnen moet hiv-epidemie tegengaan

Op de Filipijnen heerst de snelst groeiende hiv-epidemie van de Aziatisch-Pacifische regio, maar er is goed nieuws. De regering maakte vandaag bekend dat president Duterte de HIV and AIDS Policy Act heeft ondertekend. Deze nieuwe wet moet zorgen voor betere toegang tot hiv-tests, medicatie en voorlichting.

9 januari 2019

Het aantal nieuwe hiv-infecties per jaar steeg in de Fillipijnen tussen 2010 en 2017 met 174 procent. Dat rapporteerde UNAIDS in 2018. De nieuwe wet is een reactie op deze cijfers.

Tests voor jongeren 

Een belangrijke wijziging is de mogelijkheid voor jongeren vanaf 15 jaar om zich op hiv te laten testen. Voorheen kon dit vanaf 18 jaar, of alleen met schriftelijke toestemming van ouders. Ongeveer een derde van de nieuwe hiv-gevallen waren de afgelopen drie jaar jongeren tussen 15 en 24 jaar.

De wet maakt hiv-voorlichting verplicht onderdeel van het lesprogramma van scholen. Ook zorgt het beleid voor de beschikbaarheid van gratis medicatie voor mensen die leven met hiv.

Discriminatie wordt gestraft

De overheid wil daarnaast stigma aanpakken: er komen harde straffen voor discriminatie van mensen met hiv. Ook op het bekend maken van iemands hiv-status zonder diens toestemming staan gevangenisstraf en hoge boetes. Onlangs maakte de Filipijnse drugspolitie de hiv-status van een verdachte in de media bekend.

Het beleid en de mediaoptredens van Duterte krijgen internationaal regelmatig kritiek. Zo liet hij zich vorig jaar negatief uit over condoomgebruik, omdat dit genot zou beperken. Ook kwam hij in opspraak vanwege zijn harde optreden tegen drugsgebruikers, één van de groepen met een hoog risico op hiv.

 

Ieder jaar sterven 1 miljoen mensen aan de gevolgen van aids. Onnodig, want we kunnen aids stoppen! We hebben de medicijnen en de kennis. Geen tijd te verliezen. Help mee, en sluit je aan bij de generatie die aids verslaat.

 

help mee

 

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie