Rusland wil het ontkennen van aids verbieden

Het Russische ministerie van Volksgezondheid heeft als antwoord op de groeiende aidsepidemie in het land een wetsvoorstel ingediend. De wet zal het verspreiden van onjuiste informatie over hiv en aids gaan verbieden. Dit moet de grote groep aidsontkenners in het land de mond snoeren.

10 mei 2019

“Het probleem van de ontkenning van het bestaan van het virus neemt ongekende proporties aan. Dat is gevaarlijk voor de maatschappij”, schrijft het Ministerie van Volksgezondheid in een inleiding op het wetsvoorstel. Het aantal nieuwe hiv-infecties in Rusland groeit al jaren. Naar schatting komen er elke dag 250 mensen met hiv bij.

 

 

Aidsontkenners

Een grote groep Russen ontkent het bestaan van hiv en aids. Op sociale netwerken wordt hiv/aids "de grootste grap van de 21ste eeuw" genoemd. Ook zijn er mensen die denken dat hiv en aids een complot van het Westen zijn. Gecombineerd met gebrekkige informatie en voorlichting, maakt dit mensen extra kwetsbaar voor hiv en aids.

Hiv/aids in Rusland

1,1 miljoen mensen leven met hiv

360.000 van hen krijgen hiv-remmers

80 aids-doden per dag

“Ik wilde mijn diagnose niet geloven”

Ook Julia, afkomstig uit een klein dorp in Siberië, ontkende lange tijd het bestaan van hiv. De arts vertelde haar dat ze hiv had, maar gaf verder geen informatie. “Mijn ouders gaven me apart beddengoed en eigen borden uit angst voor besmetting. Om ze gerust te stellen ging ik op internet uitzoeken hoe gevaarlijk hiv was. Toen vond ik een onlineplatform van mensen die het bestaan van hiv en aids ontkennen. Daar las ik dat hiv niet bestond. Precies wat ik op dat moment wilde horen. Ik was zo gestrest en angstig. Ik wilde mijn diagnose niet geloven en het bestaan van aids ook niet.”

Accepteer a.j.b. de Advertentie en social media cookies om inhoud van Youtube te bekijken.Wijzig voorkeuren

We maakten in 2018 deze video over de alarmerende situatie in Rusland.

Gaat dit helpen?

Of de wet echt verschil gaat maken in de strijd tegen hiv en aids is nog te bezien. Het indienen van het wetsvoorstel is een eerste stap, maar het kan zo zijn dat de wet uiteindelijk niet wordt aangenomen. Daarnaast zijn aidsontkenners niet de grootste bedreiging voor de strijd tegen hiv en aids in Rusland. Dat is namelijk het gebrek aan informatie over hoe mensen hiv kunnen voorkomen en wat ze kunnen doen als ze toch geïnfecteerd zijn.  Dit treft vooral de mensen die toch al het meest kwetsbaar zijn voor hiv, zoals drugsgebruikers en homomannen.

Dit doet Aidsfonds

Door de discriminatie en anti-homowetgeving zijn mannen die seks hebben met mannen in de regio aangewezen op relatief veilige internetgroepen om elkaar te ontmoeten. Wij maken daar slim gebruik van door hen online informatie over hiv en aids te verstrekken en hiv-zorg te bieden. Daarnaast hebben we een noodfonds opgericht. Hier kunnen mensen met hiv, activisten en lokale organisaties schrijnende situaties een beroep op doen.

Samen met jou kunnen we mensen helpen die door stigma en discriminatie niet de levensreddende zorg krijgen die ze nodig hebben.

Help mee. Uit liefde voor alle liefdes.

doneer nu

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie