'Toegang tot medicatie en gelijke behandeling, nú!'

Om de wereldwijde aidsepidemie te keren, is internationale politieke wil en extra geld nodig. “Zorg voor toegang tot medicatie en gelijke behandeling”, is dan ook de dringende oproep van Aids Fonds-STOP AIDS NOW!-Soa Aids Nederland vanuit AIDS2016.

18 juli 2016

Keerpunt

“We slaan alarm omdat de landen die ons steunen, lijken af te haken. Terwijl het aantal nieuwe hiv-infecties in bepaalde delen van de wereld niet verder afneemt - zelfs toeneemt. Toch is een keerpunt van de verwoestende aidsepidemie mogelijk in zicht”, verklaart Louise van Deth, directeur van het Aids Fonds-STOP AIDS NOW!-Soa Aids Nederland.

Uit een nieuwe studie van Kaiser Family Foundation/UNAIDS blijkt dat voor het eerst sinds 5 jaar donorlanden (rijke, meestal westerse landen, die arme en midden-inkomenslanden ondersteunen in de aidsbestrijding) minder uitgeven aan aidsbestrijding. Terwijl er volgens de laatste cijfers van UNAIDS jaarlijks maar liefst 2 miljoen nieuwe hiv-infecties bijkomen.

Van Deth: “Het is van essentieel belang om juist nu door te pakken. Want voor het eerst zijn er het afgelopen jaar wereldwijd meer mensen met hiv met een behandeling gestart (2,2 miljoen), dan dat er nieuwe hiv-infecties zijn bijgekomen (2 miljoen).”

Onnodige doden

Zuid-Afrika, het land met de meeste hiv-infecties ter wereld, is een enorme inhaalslag aan het maken. Maar sommige landen in West- en Midden-Afrika raken achterop. Daar dreigen vele onnodige doden te vallen. Datzelfde geldt voor Oost- Europa en Centraal-Azië, waar het aantal hiv-infecties de laatste jaren zelfs dramatisch stijgt.

“We kunnen voorkomen dat de aidsepidemie oncontroleerbaar wordt”, volgens van Deth, ”maar dan moeten we nu handelen.”

Testen en behandelen

Wereldwijd leven er 37 miljoen mensen met hiv. Aids is doodsoorzaak nummer 1 bij jonge vrouwen, vooral in Afrika. “Het is onze ambitie om de komende jaren het aantal nieuwe hiv-infecties terug te dringen. Dat vraagt een enorme internationale inspanning en investering. Test en Start, ofwel testen en direct behandelen bij een positieve diagnose, is de enige juiste strategie. Het nemen van hiv-remmers beschermt niet alleen de eigen gezondheid, maar voorkomt ook verdere verspreiding van het hiv-virus”, zegt van Deth.

AIDS2016 en Amsterdam

De conferentie AIDS2016 start vandaag en duurt de hele week. Zo’n 16.000 deelnemers uit 170 verschillende landen worden verwacht. Het zijn wetenschappers, beleidsmakers, lobbygroepen en mensenrechtenactivisten en natuurlijk mensen met hiv zelf. Ze worden geïnformeerd over de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen, de bedreigingen én kansen voor de hiv/aids bestrijding.

De tweejaarlijkse conferentie, de grootste ter wereld over gezondheid en ontwikkelingsbeleid, komt in 2018 naar Amsterdam. In Durban zal de officiële overdracht plaatsvinden en dit zal de activiteiten inleiden in onze hoofdstad.

Foto: International AIDS Society/Abhi Indrarajan

Wereldwijd leven er 37 miljoen mensen met hiv. Toch krijgt bijna de helft van alle mensen met hiv geen levensreddende medicijnen. Aidsfonds zorgt dat kwetsbare groepen de zorg krijgen die ze nodig hebben.

help mee

stop aids, uit liefde voor alle liefdes, emma en jane, aidsfonds

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie