Bevestigd: hiv-overdracht uitgesloten met hiv-remmers

Mensen die hun hiv-medicatie consequent slikken, lopen geen risico om de hiv-infectie over te dragen aan hun partner tijdens onbeschermde seks. Dat is een van de belangrijkste resultaten van een groot Europees onderzoek waarover de Volkskrant dinsdag publiceerde.

13 juli 2016

Resultaten van het onderzoek

De resultaten van het onderzoek bevestigen de uitkomsten van eerdere onderzoeken. Onderzoek naar heteroseksuele koppels liet in 2011 al zien dat door het consequent slikken van hiv-remmers iemand het hiv-virus niet meer seksueel kan overdragen op zijn of haar partner.

De medicatie verlaagt het aantal virusdeeltjes in het bloed, waardoor het virus niet meer in het bloed te detecteren is. Aan het onderzoek, met in totaal 880 partners van mensen met hiv, werkten instellingen uit 14 Europese landen samen, waaronder vier Nederlandse ziekenhuizen. In dit onderzoek namen zowel heteroseksuele als homoseksuele koppels mee.

Succesvolle behandeling = veilig seks

Bij mensen met hiv die succesvol behandeld worden met hiv-remmers, is het virus niet langer aantoonbaar in het lichaam. Dat betekent dat zij het virus niet overdragen. Zelfs bij seks zonder condoom. Bij seks zonder condoom blijf je wel risico lopen op andere soa’s.

Hoe meer mensen met hiv goed behandeld worden en blijven, hoe minder overdracht van hiv er plaats vindt. In de strijd tegen hiv en aids is dat zeer hoopgevend nieuws, maar dat betekent ook dat we er voor moeten zorgen dat mensen overal in de wereld toegang hebben tot medicijnen.

Voor mensen die hiv-remmers gebruiken blijft het advies om het condoom pas na overleg met behandelaar achterwege te laten.

Hier vindt je meer informatie over het nieuwe Europese onderzoek.

Vorig jaar overleden bijna 1 miljoen mensen aan aids. Toch krijgt bijna de helft van alle mensen met hiv geen levensreddende medicijnen. Aidsfonds zorgt dat kwetsbare groepen de zorg krijgen die ze nodig hebben.

help mee

stop aids, uit liefde voor alle liefdes, aidsfonds, amsterdam, emma en jane

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie