Project: Analyse van het falen van ons afweersysteem

Hoe komt het dat hiv niet goed genoeg wordt opgemerkt door ons afweersysteem? Dat is een belangrijke vraag die beantwoord moet worden voor genezing.

Hiv en het  immuunsysteem

Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol bij een hiv-infectie. Hiv tast het immuunsysteem aan, waardoor het lichaam niet meer goed kan reageren op ziekmakers. Voor genezing moet het immuunsysteem ook  hiv onder controle houden en opruimen. In theorie kunnen onze zogeheten CD8+ T-cellen dat. Maar bij hiv falen deze afweercellen vaak.


Wat gaat er mis?

Wetenschappers onder leiding van Neeltje Kootstra (Amsterdam UMC)  gaan deze cellen daarom bestuderen en achterhalen waarom ze hiv niet opruimen. De studie zal onze kennis over het afweersysteem vergroten en kan leiden tot nieuwe inzichten over hoe we de afweerreactie tegen hiv kunnen versterken.

Looptijd & budget

Project: Moleculaire analyse van hiv-specifieke CD8+ T cellen: oorzaak en gevolg van dysfunctie
Startdatum: 15/11/18
Einddatum: 15/02/20
Bijdrage Aidsfonds: €75.000,-
Mogelijk gemaakt door: onze donateurs

 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie